Treceți la conținutul principal

Theresa May: Marea Britanie se va pregăti pentru ieşirea din UE fără niciun acord

Theresa May
Premierul britanic Theresa May a declarat joi că dacă nu va reuşi să obţină un acord acceptabil pentru ţara sa la negocierile cu UE privind Brexitul, atunci Marea Britanie se va pregăti pentru ieşirea din UE fără niciun acord, relatează Agerpres.
Theresa May a ținut să asigure totuşi că va prezenta în curând blocului comunitar o nouă propunere privind frontiera irlandeză, capitol care, alături de viitorul relaţiilor economice dintre Marea Britanie şi UE, împiedică deocamdată convenirea unui acord, relatează Agerpres, citând AFP.
Theresa May a făcut aceste precizări la conferinţa de presă ce a urmat summitului european informal desfăşurat miercuri şi joi la Salzburg, reuniune la care liderii europeni au respins propunerile Londrei privind frontiera irlandeză şi relaţiile economice post-Brexit, ei invocând faptul că acceptarea acestor propuneri ar afecta integritatea pieţei unice europene.
“Dacă nu va exista o înţelegere asupra unui acord acceptabil pentru Marea Britanie, atunci ne vom pregăti pentru un “no deal”, adică ieşirea din UE fără niciun acord, a afirmat şefa executivului britanic. Totodată, ea şi-a exprimat și speranţa că un acord încă este posibil şi a promis că va avansa o nouă propunere privind frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, fără să ofere, însă, detalii despre aceasta.
“Bine, vom vedea care va fi noua noastră propunere (...) Dar ceea ce vreau să fie clar este ce am spus consecvent, şi anume că trebuie să ne asigurăm că nu se va face nimic care să separe Irlanda de Nord de restul Regatului Unit”, a indicat Theresa May.
Ea a mai anunţat că nu a primit din partea UE vreo contrapropunere acceptabilă pentru Marea Britanie şi că planul Londrei privind Brexitul, aşa-numitul ‘plan de la Chequers’, este singurul pe masă din punctul de vedere al guvernului britanic.
Pe de altă parte, Theresa May a respins, încă o dată, posibilitatea organizării unui al doilea referendum privind Brexitul.
Declarația prim-ministrului britanic o contrazis-o astfel pe cea a Secretarului Trezoreriei, Mel Stride, de miercuri. Acesta, într-un interviu pentru Sky News, a recunoscut public că opţiunea unui al doilea referendum este luată în calcul.
Planul de la Chequers este criticat în Marea Britanie, atât de partizanii unui “Hard Brexit” (Brexit dur), tabăra care dorește o ruptură totală de UE, cât şi de susţinătorii unui ”Soft Brexit” (Brexit uşor), care pledează pentru păstrarea cât mai multor legături cu Uniunea Europeană după ieşirea efectivă din blocul comunitar.
Planul are în vedere păstrarea unor relații strânse cu UE în privința comerțului cu mărfuri relaţii după ieşirea oficială din blocul comunitar, la 29 martie 2019. Propunerile sunt, însă, mai restrictive la capitolul servicii, capitol ce vizează în special centrul financiar londonez - cel mai performant sector economic al Regatului Unit.
UE consideră că propunerile din acest plan pun în discuţie însăşi integritatea pieţei europene unice.
În chestiunea frontierei irlandeze, atât Londra cât şi Bruxelles-ul se opun restabilirii controalelor la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, ceea ce ar ameninţa fragilul acord de pace nord-irlandez. Însă nici nu reuşesc să cadă de acord asupra modalităţilor de soluţionare a acestui capitol.
Uniunea a cerut Marii Britanii să aibă în vedere un aşa-numit plan de “backstop” (sau “plasă de siguranţă”), care să se aplice în situația în care nu se va reuşi găsirea unei soluţii mai bune. Guvernul condus de Theresa May se teme că un plan de “backstop” - care ar menţine Irlanda de Nord în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană - ar putea compromite integritatea teritorială a Regatului Unit.
Dacă nu se va ajunge la o înţelegere cuprinzătoare, pe 29 martie 2019 Marea Britanie ar urma să iasă din UE fără niciun acord.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat miercuri că va convoca un summit european pentru 17-18 noiembrie cu scopul finalizării acordului cu Marea Britanie privind Brexitul. Pentru ca joi, oficialul european să precizeze că desfăşurarea acelui summit este condiţionată de obţinerea unor progrese în cele două chestiuni principale care împiedică acum stabilirea unui acord, anume problema frontierei irlandeze şi a viitoarelor relaţii comerciale.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vrei sa lucrezi pentru Masaroli? Citește mai întâi sa te angajezi și apoi mai gândește-te!

Fostul Eurotrasporti actualul Mesaroli. După o perioadă lungă în care am lucrat la o altă firmă italiană pe 2100€ lejer ma mâncat ca pe maimuță să merg la 2700€ pe lună ,am primit o recomandare de la un coleg să mă angajez la Mesaroli că se plătește mai bine și camioanele sunt bune din punct de vedere tehnic și igienic, într-adevăr nimic de reproșat! Am discutat la telefon cu Zjeliko salariul și perioada de lucru , am întrebat dacă se lucrează la program, dacă sunt probleme cu plățile pentru parcări având în vedere că se lucrează 90% pe Anglia, a răspuns pozitiv la toate întrebările mele, am plecat plecat liniștit se acasă către Verona bineînțeles drumul plătit de mine că la angajare nu decontează. Prima zi la firmă am fost testat de un angajat ce se ocupă de parcul de camioane pe nume Dusan. Am condus pe străzile din Trevenzuolo, am băgat la rampă, am cuplat/decupat , am învățat cum se lucrează cu FlottaWeb-ul, am arătat de ce sunt în stare , mi-a explicat să merg cât mai eco...

Maduro ar vrea să trimită la Moscova un avion cu aur din rezerva țării. Kremlinul dezminte informația, pe care o consideră “fake news”

Parlamentul de la Caracas, controlat de opoziţie, a acuzat regimul preşedintelui socialist Nicolas Maduro de încercarea de a scoate din ţară şi a trimite în Rusia rezervele de aur ale Venezuelei. Informația apare într-o postare făcută pe contul Twitter al Legislativului venezuelean de către deputatul Jose Guerra, citat de portalul rusesc Lenta.ru, Deputatul venezuelean Jose Guerra, de profesie economist, care a lucrat mult timp la Banca Centrală a Venezuelei, a explicat că instituţia financiară este autorizată să efectueze tranzacţii cu aur, dar  “poporul trebuie să ştie ce fel de tranzacţie intenţionează să facă banca şi dacă aceasta este convenabilă pentru ţară”. Publicaţia “Novaia Gazeta” a informat anterior că, la 28 ianuarie, un Boeing 777 al companiei ruse Nordwind Airlines a decolat din Moscova cu destinaţia Caracas fără pasageri la bord. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat acuzaţiile formulate de deputatul Jose Guerra că Moscova ar...

Urmează scăderi de prețuri la iPhone. Strategia adoptată de Apple, după scăderea masivă a vânzărilor

Veniturile generate de iPhone au scăzut în primul trimestru al anului cu 15%, fapt care a determinat Apple să-şi regândească strategia de preţ, cel puţin în unele ţări. Şeful companiei Tim Cook a remarcat că puterea dolarului american, în concordanţă cu scăderea altor monede, a făcut ca iPhone-ul să fie mai scump în anumite ţări. De aceea, Apple va analiza acest fenomen şi va reduce preţurile punctual pentru unele ţări. Pe fondul unei scăderi neobişnuite a vânzărilor de telefoane iPhone la finele lui 2018, în special în China, Apple a încercat marţi să îi convingă pe investitori că are şi alte motoare de creştere pentru viitor, precum serviciile de plăţi sau cele de streaming, informează AFP. Aşa cum a prevenit grupul american încă de la începutul lunii, cifra sa de afaceri pe ultimele trei luni ale anului trecut a scăzut cu 15%, până la 52 miliarde dolari, potrivit  Agerpres . În plus, profitul net a scăzut cu 0,5%, până la 20 de miliarde de dolari, o noutate în co...