Treceți la conținutul principal

Istoria Romaniei

 

Rascoala lui Horea, Closca si Crisan. Lupta iobagilor impotriva feudalismului

Rascoala lui Horea, Closca si Crisan. Lupta iobagilor impotriva feudalismuluiRascoala lui Horea, Closca si Crisan ramane in istoria nationala ca revolta iobagilor din Transilvania impotriva feudalismului. Romani, maghiari, sasi reuniti intru singur scop, acela de a nu mai fi asupriti. In noiembrie 1784 a inceput rascoala, pornita din satul Curechiu din judetul Hunedoara si a tinut pana la sfarsitul lunii decembrie, cu executia lui Horea si Closca.
Horea, Closca si Crisan, un simbol al libertatii. Sursa foto: adevarul.ro

Rascoala lui Horea, Closca si Crisan. Lupta iobagilor impotriva feudalismului

Rascoala lui Horea, Closca si Crisan. Lupta iobagilor impotriva feudalismuluiTaranul roman, obisnuit cu munca grea, a fost intotdeauna asuprit. Numarul zilelor de munca crestea, darile erau tot mai mari, iar obligatiile erau lege. Nobilii isi dadeau inclusiv consimtamantul pentru casatoriile dintre iobagi. Acestia erau stapani peste pasuni, paduri, ape, terenuri agricole, fapte care ii vor nemultumi pe tarani. Un alt motiv de nemultumire, si care a dus la rascoala, este si ”decretul de toleranta”. Acesta fusese emis de Imparateasa Maria Tereza, pentru romanii ortodocsi din Transilvania.
In anul 1773 si 1783, fiul sau, Iosif al II-lea a ajuns pe pamantul Transilvaniei. Pe timpul calatoriei sale, taranii i-au inmanat numeroase petitii. Insasi, capetenia rascoalei, Horea a fost la Viena pentru a-i spune imparatului la ce nedreptati sunt supusi taranii.
Rascoala lui Horea, Closca si Crisan. Lupta iobagilor impotriva feudalismuluiRascoala lui Horea, Closca si Crisan. Lupta iobagilor impotriva feudalismului. Sursa foto: balcanii.ro
Dupa vizita din aprilie a anului 1784 a lui Horea la curtea regala, Iosif al II-lea va da o noua lege in favoarea taranului roman. Cei care se inroleaza sa fie scutiti de muncile iobagesti, iar pamanturile si casele sa devina proprietate. Conscriptia militara a fost repede anulata, de guvernatorul Samuel von Brukenthal, sub presiunea nobililor maghiari.

Samuel von Brukenthal. Sursa foto: Wikipedia.org

Premisele rascoalei

In toamna anului 1784, Crisan va aduna intre 500-700 de iobagi, la targul de la Brad, unde le va comunica vestile de la Viena. Acestia vor lua drumul Albei-Iulia ca sa se inroleze. Practic acestea sunt premisele revoltei pentru ca din satul Curechiu, unde se vor lupta cu husarii, vor ajunge in Criscior si vor ataca curtea nobiliara. Simtind gustul libertatii aproape, iobagii vor innainta in satele hunedorene, Abrud, Mihaileni, Ribita, Halmagel, Baia de Cris, Bretea, Dobra, Geoagiu. Alaturi de taranii din Transilvania vor lupta si cei din Arad, Maramures si Sibiu.
Vor nimici nobilimea, dar cei 300 de galbeni pusi pe capul lui Horea va incetosa gandurile multora. Cu asa punga de galbeni, la 27 decembrie 1784, padurarul Anton Melzer ii va trada pe Horea și Closca. Capeteniile vor fi capturate in padurea Scorusetului din Muntii Gilau. Un an mai tarziu, la 30 ianuarie, va fi prins si Crisan, cel de-al treilea conducator al rascoalei.

Jertfa lui Horea, Closca si Crisan pe altarul libertatii

Dusi la Alba-Iulia, baronul Anton Iankovic va incepe cercetarile asupra rascoalei si a celor trei conducatori. Neindurand umilinta, Crisan s-a spanzurat in inchisoare, iar Horea si Closca, dusi pe Dealul Furcilor, au fost supusi frangerii pe roata. In acele vremuri pedeapsa era prevazuta in Constitutio Criminalis Theresiana, codul penal elaborat in timpul domniei Mariei Terezia a Austriei. Pentru a intimida poporul corpurile taiate au fost puse in teapa si duse in comunele din Alba si Hunedoara spre a fi un ”exemplu”.
Rascoala lui Horea, Closca si Crisan. Lupta iobagilor impotriva feudalismului
Executarea celor trei conducatori ai Rascoalei de la 1784. Sursa foto: zhd.ro
Ecourile luptei pentru dezrobire din Transilvania vor ajunge si in strainatate. Presa europeana a scris cu infocare despre evenimentele din tara, s-au scris rapoarte, iar intelectualii au incercat sa explice Rascoala lui Horea, Closca si Crisan.
Prima editie a documentului Supplex libellus valachorum, publicat la Cluj-Napoca in 1791. Sursa foto: Wikipedia.orgDupa asa valuri create in Europa, iobagilor li se acorda pentru prima data libertatea. Li se vor innapoia pasunile, vor fi scutiti de legarea de glie, se va desfiinta servitutea personala. Drepturi notate in prima editie a documentului national Supplex libellus valachorum, publicat la Cluj-Napoca in anul 1791.

Coroana Romaniei. Ce semnifica podoaba realizata din otel.

 

Coroana Romaniei. Ce semnifica podoaba realizata din otelul unui tun otomanMuzeul de Istorie a Romaniei de pe Calea Victorie, de la numarul 12, sectia Tezaurul Istoric gazduieste o podoaba unicat, Coroana de Otel. Coroana regala a Romaniei nu are pietre pretioase, iar la prima vedere nu este cu nimic speciala, insa otelul din care a fost realizata apartine unui tun otoman din Razboiul de Independenta din anii 1877-1878. Primul rege al Romaniei, Carol I a purtat aceasta coroana ca simbol al vitejiei de care au dat dovada ostasii romani in batalia de la Grivita.

Coroana Romaniei. Ce semnifica podoaba realizata din otelul unui tun otoman. Sursa foto: Wikipedia.org
Podoaba din otelul tunului otoman i-a fost oferita Regelui Carol I cu prilejul incoronarii sale si a proclamarii independentei Romaniei.

Coroana de otel a Romaniei-simbol al independentei tarii noastre

Coroana Romaniei. Ce semnifica podoaba realizata din otelul unui tun otomanPodoaba unicat a fost purtata, rand pe rand, de catre capetele regale ale Romaniei. Regele Ferdinand I si Regele Mihai I au dus si ei mai departe traditia.
Aceeasi coroana din otel turcesc a fost, intre anii 1881-1947, pe stema nationala, cu o pauza pana pe data de 11 iulie 2016.

In prezent, Coroana de Otel este pastrata si expusa la Muzeul National de Istorie a Romaniei, iar o copie a sa se afla la Castelul Peles. Tot o copie a fost adusa si la funeraliile Regelui Mihai I.

Ce semnifica podoaba realizata din otelul unui tun otoman. Sursa foto: Wikipedia.org
Podoaba a fost realizata in trei copii la Arsenalul Armatei din Bucuresti, de pe Dealul Spirii. S-au făcut trei modele aproape identice. Prima piesa, neterminata este pastrata la Muzeul Arsenalului, a doua piesa este purtata de acvila de pe coloana de piatra din Piata Rosetti. Iar cea de-a treia piesa a fost daruita Regelui Carol I, la 10 mai 1881. Simbolul regal este format din opt fleuroane, iar in varf are crucea ,,Trecerea Dunarii”. 1.115 grame cantareste coroana din teava tunului otoman, fabricat in Berlin.
,,DIN ACEST TVN LVAT DE OASTEA ROMÂNEASCĂ LA PLEVNA ÎN XXVIII NOEMVRIE MDCCCLXXVII S’A LUCRAT ÎN ARSENAL COROANA DE OCEL A REGELUI ROMÂNIEI CAROL I – X MAI MDCCCLXXXI”. inscriptie pe tun
Ordinul ,,Coroana Romaniei” infiintat de Regele Carol I pastreaza o mica parte din acelasi tun otoman capturat la Plevna.


Elie Radu. Inginerul care a construit primele sosele din Romania a fost dat uitarii

Elie Radu. Inginerul care a construit primele sosele din Romania a fost dat uitariiElie Radu s-a nascut in Botosani, pe 20 aprilie 1853, nu departe de casa caminarul Gheorghe Eminovici, tatal lui Eminescu. Cu toate ca a ajutat la faurirea Romaniei moderne, inginerul roman a fost uitat de analele istoriei. Stiati ca datorita lui Elie Radu am beneficiat de primul sistem modern din tara de alimentare a oraselor cu apa potabila? Ori ca primele sosele, chiar si peste munti, sutele de poduri, kilometri de cale ferata sau gari au fost ridicate de asa numitul ,,geniu al ingineriei”?
Statia de captare a apei din Bragadiru, construita de Elie Radu, devine unicat in Europa datorita capacitatii mari, 6.560 de metri. Proiecteaza, asemeni modelului din Bragadiru si alte statii in Sinaia, Targoviste, Turnu Severin, Sulina, Botosani, Braila, Pitesti, Iasi, Targu Ocna.

 

Betonul soselelor din Carpati poarta amprenta lui Elie Radu

Primele sosele moderne din tara au fost proiectate sub condeiul priceput al inginerului Elie Radu. Drumurile din Carpatii semeti, ce legau Tara Romaneasca de Moldova si Transilvania au fost transformate in sosele.
Moroieni-Sinaia, Lotru-Caineni, Targu-Ocna-Slanic-Moldova, Comanesti-Palanca, Dolhasca-Harlau si Calarasi-Lehliu sunt construite de el. Un inginer desavarsit si un vizionar a realizat sosele folosind tehnologia macadamului inventata de scotianul John Loudon McAdam. Tehnologia consta in utilizarea in straturi mai groase a pietrisului, metoda nemaintalnita in prezent, drumurile fiind asfaltate.

Alaturi de Gogu Constantinescu, un alt nume in domeniul ingineriei, Elie Radu a adus in prima plan constructiile din beton armat.
,,Grinda lui Elie Radu”din beton armat inca se mai pastreaza la Politehnica, construita de inginer la inceputul secolului XX.
A realizat podurile de sosea din beton armat peste Jiu, Olt, Vedea, Teleorman, Arges, Raul Doamnei, Prahova, Siret. A mai realizat peste 20 de kilometri de poduri de cale ferata. Garile Fieni, Curtea de Arges, Galati, Calafat, Comanesti, dar si zeci de cladiri publice.
A fost primul profesor din Romania care a predat cursul de edilitare-alimentarea cu apa potabila si canalizare a oraselor la Politehnica din Bucuresti.
In pofida tuturor realizarilor sale, a murit in anonimat pe 10 octombrie 1931, fiind inmormantat la Cimitirul Bellu.
De altfel, inginerul Elie Radu a fost un om modest, ramanand celebru discursul sau la implinirea a 45 de ani de activitate.
”Nu-mi cereti sa va tin discursuri, ca sa va arat cum stiu sa vorbesc; dati-mi mai bine o planseta, o rigla si un echer pentru a va face un proiect.”

Expresii romanesti. Cele mai populare vorbe de duh din spatiul danubiano-pontic

Cand vine vorba de expresii romanesti, creativitatea romanilor nu cunoaste limite. Adevarat ca ,,vesnicia s-a nascut la sat”, atatea si atatea cuvinte au ,,crescut” in colbul, padurile si campiile romane ori au fost aduse in desaga gandului de acei straini ce ne-au calcat pamantul. Limba este un fond imaterial al unui neam, o mostenire vesnica transmisa pe cale orala. In limba si prin limba se reflecta spiritul unui popor, istoria sa.

,,Vorba dulce mult aduce”

Greu la deal, cu boii mici si la vale cu juninci– Oamenii tind sa foloseasca aceasta expresie impamantenita atunci cand resursele sunt nepotrivite pentru a face ceva.
Vrei, nu vrei, bea Grigore aghiasma – Cand se spune despre cineva ca face ceva impotriva vointei sale.
A freca menta – Sau a nu face nimic, a fi lenes, sau a pierde timpul. Dar nu intotdeauna a avut acest sens. In Grecia exista un obicei, pastrat din mosi stramosi, de a freca masa, pe care urmau a fi puse alimentele, cu menta. Odata cu domniile fanariote, ,,frecatul mentei” a devenit ceva obisnuit si in spatiul danubiano-pontic.

A trai ca-n sanul lui Avram – Trai imbelsugat, a o duce bine, a fi in elementul sau, a trai ca in Paradis.
A vinde castraveti gradinarului – Nu incercati sa ,,vindeti castraveti gradinarului”. Sau -nu incercati sa pacaliti pe cineva care stie foarte bine domeniul.
A vinde pielea ursului din padure -E ca si cum ati face promisiuni desarte. Stiti ca nu aveti cum sa obtineti un lucru, oricare ar fi el, dar totusi promiteti. A conta pe ceva imposibil.
A se uita ca vitelul la poarta noua – O expresie tare amuzanta si poate ca ar avea legatura cu vacile care se intorc de la pasune. De fapt, noi nu am vazut o vaca uimita, o turma nedumerita poate ca da, ceea ce si inseamna aceasta expresie. A nu sti, a fi uimit de ceva, a fi nedumerit.
A bate saua ca sa priceapa iapa – a face o aluzie
A umbla cu cioara vopsita sau A fi prins cu mata-n sac – Sinonim cu a minti, a insela, iar de ne luam dupa ,,minciuna are picioare scurte” mult mai sanatos e adevarul.

Expresii romanesti. Cele mai populare vorbe de duh din spatiul danubiano-pontic
Viata la sat. Sursa foto: radioresita.ro

Expresii romanesti: ,,A se lupta cu morile de vant”

A trece ca gasca prin apa – Oare cati elevi si studenti or fi auzit aceasta expresie? Pentru ca vorba romaneasca tare se potriveste pentru aceia care nu invata, de care nu se ”lipeste”nimic.
A face haz de necaz – O caracteristica a romanilor, dar si a popoarelor latine. Cand doar de greu dai in viata, daca reusiti sa luati in ras, faceti ,,haz de necaz”.
A da ortul popii – Termenul ort a iesit de mult din uz, in vorbirea curenta. Potrivit DEX acesta este ,,o moneda de argint, a patra parte dintr-un leu sau taxa platita preotului”. Cules de pe taramuri germanice si pus in aceasta formula inseamna: ,,a muri”. Tot doi bani (sau lei) și un ort = totuna, la fel de neinsemnat.
A spala putina – Stiti situatiile acelea cand cineva va cere ceva, iar voi va faceti ca aveti treaba si plecati repejor. Asta inseamna doar ca: ati fugit, ati disparut.
A face pe niznaiul – Sau ,,a se face ca nu stie nimic”.
Nici in clin, nici an maneca –nu ai de-a face cu ceva sau cu cineva. De fapt expresia este originara din Transilvania. Taranii au obiceiul de a zice ,,in manec”, atunci cand urca cu carul si ,,in clin”, atunci cand coboara. Cand caruta sta pe loc iese ,,nici in clin, nici in maneca”.
S-a dus pe apa Sambetei – a disparut. Posibil sa fi auzit la tara, la bunici, localnicii in varsta spunand cu patos ,,s-a dus pe apa Sambetei”. In vechile credinte aceasta apa se varsa in Infern, astfel ca tot ce pica in ea nu mai era de gasit.
Iata marturisirile marelui poet Mihai Eminescu despre importanta limbii:
,,Masurariul civilizatiei unui popor astazi e o limba sonora si apta a exprima prin sunete notiuni, prin sir si accent etic sentimente”. Caci, „numai in limba sa omul isi pricepe inima pe deplin(…). daca in limba nu s-ar reflecta caracterul unui popor, daca el n-ar zice oarecum prin ea: „asa voiesc sa fiu eu si nu altfel”, oare s-ar fi nascut atatea limbi pe pamant?”. Mihai Eminescu

 

Comunismul in Romania. Tot ceea ce (nu) stiai despre acest regim.

Comunismul in Romania. Tot ceea ce (nu) stiai despre acest regimComunismul se poate referi la ideologia in sine, la miscarea politica sau la regimul politic, insa caracteristica comuna o reprezinta ,,bunurile apartin societatii, nu exista clase sociale, exista un singur partid. Uitandu-ne in trecut aflam ca Liga Comunistilor, ce fusese fondata la Londra, in anul 1836 era numita Liga Celor Drepti. ,,Manifestul comunist”, una dintre scrierile politice cu rezononata, asternut pe hartie de Karl Marx si Friedrich Engels a fost publicat pe 21 februarie 1848. In limba romana, lucrarea ce descria scopul si programul Ligii, a aparut in 1892, la Iasi.

Comunismul in Romania. Tot ceea ce (nu) stiai despre acest regim. Sursa foto: ziarulnatiunea.ro

Comunismul in Romania: Tot ceea ce (nu) stiai despre acest regim:

  1. Concediile in comunism. De inspiratie sovietica, acordarea concediilor se va face din anul 1948, avandu-se in vedere refacerea sanatatii pentru randament 100% in campul muncii. Baile Herculane, Govora, Calimanesti, Caciulata, Baile Felix, litoral, erau destinatiile frecventate in epoca comunista. Potrivit legislatiei, romanii aveau dreptul la 15 sau 24 de zile, in functie de vechime. Cele mai fericite erau cadrele didactice, aveau concediu 3 luni de zile, din 15 iunie pana la 15 septembrie, la fel ca si copiii. Insa cei mici nu mergeau cu parintii, cel mai adesea erau trimisi in tabere scolare.
  2. Alternarea numerelor cu sot si fara sot a masinilor duminica. Inainte de Revolutia din ’89, liderul Nicolae Ceausescu a dat ordin ca masinile sa circule alternativ. O duminica circulau soferii a caror ultima cifra a numarului de inmatriculare era cu sot, iar duminica urmatoare aveau liber numerele fara sot.
    Comunismul in Romania. Tot ceea ce (nu) stiai despre acest regimComunismul in Romania. Tot ceea ce (nu) stiai despre acest regim. Sursa foto: ziarulnatiunea.ro
  3. Un post telefonic -un lux care aducea cuplajul. Cererile facute de cetateni pentru obtinerea unui post telefonic ramaneau in dosare cu anii. Aprobarea unui astfel de serviciu devenea o adevarata sarbatoare. Bucuria se termina indata atunci cand iti sunai matusa, bunica sau vecina si ascultai o alta voce pe fir. Era cuplajul, adica doi cetateni foloseau aceeasi linie telefonica. Asta se intampla din cauza tehnologiei limitate si a cererilor numeroase.
  4. Spaga in epoca de aur. Cartusul Kent, gaina, sticla cu tuica, punca cu oua ori pulpa de vitel, cosmetice frantuzesti. Oricare dintre acestea erau mana cereasca atunci cand cetatenii aveau de rezolvat cate ceva, fie si procurarea unei bucate de carne.

Romania sub Gheorghe Gheorghiu Dej

  1. In perioada 1947-1964, in timpul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, Romania se transformase in inchisoare. In ’48 este infiintata Securitatea, iar oamenii politici si intelectualii de atunci sunt trimisi in arest.
  2. La 13 mai 1948, Nicolae Ceausescu a fost numit subsecretar de stat in ministerul Agriculturii, in Guvernul Petru Groza. Doi ani mai tarziu este ridicat la grad de general, desi nu facuse armata.
Nicolae Ceausescu in Marea Britanie-1978. Sursa Youtube. 

O vizita ramasa in istorie

  1.  Ceausescu a fost singurul roman care s-a plimbat, alaturi de Regina Elisabeta a II-a, in caleasca sa. In anul 1978, sotii Ceausescu paseau pe taram britanic, fiind intampinati chiar de regina. Calatoria de la aeroport a fost asigurata de trenul regal pana la Gara Victoria. Elena Ceausescu a calatorit cu Printul Philip, duce de Edinburgh. Presa de la acea vreme a umplut paginile cu ”evenimentul anului”.
  2. Stiati ca in perioada comunista s-a inventat Mos Gerila, Dacia, recoltele record?              9. Program TV doar 2 ore pe zi. Cei care isi amintesc de televizorul alb-negru isi vor aminti si ce vizionau la el in serile din timpul comunismului. Programul incepea la 19.50, 10 minute erau desene animate, o ora Telejurnal si o ora poate vreun film rusesc sau indian. 10.Peste 20 de biserici si locuinte au fost demolate din vechiul Bucuresti pentru a face locul blocurilor gri.
  3. Festivalul Cerbul de Aur s-a nascut in epoca comunista. Prima editie a avut loc in anul 1968 si era organizata pentru a slefui imaginea Romaniei peste hotare.
  4. Iata cum arata inavatamantul: clasele I-IV, V-VIII, treapta I= IX-X, treapta II= XI-XII. Copiii din clasele II-III-erau soimi ai patriei, apoi deveneau in clasa a IV-a pionieri si in clasele superioare VII-VIII- utecisti. (membri ai Uniunii Tineretului Comunist).

Comunismul in Romania. Tot ceea ce (nu) stiai despre acest regimComunismul in Romania. Tot ceea ce (nu) stiai despre acest regim. Sursa foto: cyd.ro
In perioada 1947-1989, fraiele tarii au fost preluate de singurul partid politic , PCR, in frunte cu liderul Nicolae Ceausescu.

 


 


Postări populare de pe acest blog

Vrei sa lucrezi pentru Masaroli? Citește mai întâi sa te angajezi și apoi mai gândește-te!

Fostul Eurotrasporti actualul Mesaroli. După o perioadă lungă în care am lucrat la o altă firmă italiană pe 2100€ lejer ma mâncat ca pe maimuță să merg la 2700€ pe lună ,am primit o recomandare de la un coleg să mă angajez la Mesaroli că se plătește mai bine și camioanele sunt bune din punct de vedere tehnic și igienic, într-adevăr nimic de reproșat! Am discutat la telefon cu Zjeliko salariul și perioada de lucru , am întrebat dacă se lucrează la program, dacă sunt probleme cu plățile pentru parcări având în vedere că se lucrează 90% pe Anglia, a răspuns pozitiv la toate întrebările mele, am plecat plecat liniștit se acasă către Verona bineînțeles drumul plătit de mine că la angajare nu decontează. Prima zi la firmă am fost testat de un angajat ce se ocupă de parcul de camioane pe nume Dusan. Am condus pe străzile din Trevenzuolo, am băgat la rampă, am cuplat/decupat , am învățat cum se lucrează cu FlottaWeb-ul, am arătat de ce sunt în stare , mi-a explicat să merg cât mai eco...

Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata!

Piramida nevoilor umane – de Abraham Maslow Succesul se invata! – capitolul unsprezece Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata! MOTTO: “ O motivatie corecta este mai puternica decat forta! “ I.    Oamenii sunt fiinte deosebit de complexe, imposibil de redus la formule astrologice, gematrice sau de alt fel. Daca-i studiem, nu se poate sa nu ne mire marea varietate de raspunsuri ale acestora la diversi stimuli materiali sau spirituali. De exemplu, o fata frumoasa care trece pe strada determina un baiat sa intoarca capul dupa ea. De ce? In acelasi timp, un altul trece pe langa ea total nepasator. De ce? Si un alt exemplu.Un om ofera o suma de bani la doi adolescenti, sa-i taie o gramada de lemne. Unul ridica din umeri si pleaca. Celalalt executa incantat sarcina. De ce aceasta deosebire? Motivatia ne raspunde la astfel de intrebari, fapt pentru care a intrat in limbajul uzual, sub diferite forme: Ce motiv a avut sa faca cutare lu...

Italia: salariile neplătite și modalitățile de recuperare a banilor datorați de către angajator

Am văzut și auzit cu toții, din păcate, de când suntem în Italia, multe cazuri de neplată a salariului. Ceea ce nu am văzut, sau, nu ni s-a adus la cunoștință multora dintre noi, este modalitatea de a recupera salariile neplătite și pașii de urmat în aceste cazuri, mulți renunțând sau pierzând chiar și mii de euro, neștiind ce se poate face sau fiind foarte pesimiști în această privință. ATENȚIE: Dacă nu se ia nici o măsură pentru a recupera salariile datorate de angajator în timp de 5 ani, datoria se prescrie, angajatul sau fostul angajat nemaiavând dreptul sau posibilitatea de a recupera banii. În primul rând, în caz de întârziere a plății salariului,  angajatul trebuie să refuze semnarea oricărui document sau ”busta paga”  care ar putea confirma plata salariului neprimit de la angajator. În alternativă, pentru a obține o probă validă că salariul nu a fost plătit, e de ajuns să scrieți pe ”busta paga” următoarele cuvinte:  ”per ricevuta e presa visi...