Treceți la conținutul principal

Părinții emigranților români: „Să nu stai mult, să te întorci acasă!”

Sunt bătrânii României, unii bolnavi, alții triști, cu gândul la copiii care au plecat în lume, cu povești de viață care impresionează, cu amintiri care dor la bătrânețe, atunci când nu au cui să le destăinuie.
În țara noastră bătrânii sunt lăsați să moară singuri în casele lor. Sunt mulți, dar nimeni nu știe de ei, pentru că statul român nu este interesat prea mult sau chiar deloc de situația grea a pensionarilor noștri. După ce și-au crescut copiii, aceștia au luat drumul străinătății. Pe unii părinți bolile îi țin captivi în casă, pe alții sărăcia îi doboară. Dar mai mult decât orice îi doare singurătatea.
Sute de bătrâni zac în spitalele din România, uitați de rude în azile, abandonați de familie, sau chinuiți în propriile case. Sistemul de asistență socială este depășit. Acolo unde există centre pentru vârstnici, condițiile lipsesc, locurile sunt limitate, iar pensiile prea mici ca să acopere cheltuielile. În România, fiecare asigurat are dreptul la 90 de zile de îngrijiri medicale la domiciliu gratuite, decontate de Casa de Asigurări. Pentru aceasta, Casa de Asigurări apelează la furnizori privaţi, care primesc 75 lei pe zi de pacient, în primele 42 de zile din cele 90, şi 50 lei pe zi, de pacient, pentru următoarele 48 de zile. Câți dintre bătrâni au parte de aceste servicii? Foarte puțini! Cei mai mulți se luptă cu boala și neputința și își așteaptă sfârșitul. Sau, cei mai norocoși dintre ei, își așteaptă copilul de departe, din străinătate…
Despre părinții care au fost și nu mai sunt, citeam zilele trecute pe Facebook, într-un grup de femei românce din Italia.
În textul publicat de Lăcrămioara Tarhon, o bucovineancă stabilită în Italia, aceasta își exprima emoțiile, dorul și nostalgiile pentru părinții săi care au părăsit această lume:
Eram micuță și plecam la joacă, iar mama îmi striga: „Să nu stai mult, să vii repede acasă!”
Am crescut, ieșeam cu prietenele la o plimbare, iar mama îmi striga: „Lăcrămioara, să nu stai mult, să vii repede acasă, să te întorci până asfințește soarele!”
M-am căsătorit, ieșeam cu soțul să ne întâlnim cu prietenii, mama ieșea după noi și ne spunea: „Măi, copii, să nu stați mult, că ne este urât fără voi.”
Am plecat în Italia, mama, în curte, cu ochii șiroind de lacrimi, cu un firicel de voce, mi-a șoptit: „Fata mamii, să nu stai mult, să te întorci casa, că noi suntem bătrâni și tare greu o să ne fie singuri!”
Ne-am întors din Italia pentru prima dată după 3 ani; părinții erau mai bătrâni, mai slabi, dar bucuria de a ne revedea le-a dat forță. Când am plecat, bătrâna mamă ne-a spus iar, cu aceeași voce șoptită: „Să nu stați mult… Veniți acasă măcar în fiecare an, că nu ne slăbește bătrânețea cât dorul de voi!”
Ne-am întors acasă anul următor, apoi celălalt și iar celălalt, iar cuvintele măicuței mele erau aceleași numai spuse cu tot mai mult dor: „Să nu stați mult, să veniți repede acasă!” Și-am mers acasă, am stat cu ei când au avut nevoie de noi, dar tot nu a fost destul…
S-au stins de bătrânețe și numai Dumnezeu știe cât dor de noi au adunat în sufletul lor.
Acum, când sunt acasă și ies pe poartă, mă uit peste umăr, în spatele meu, și-aș da orice să mai aud aceeași voce care îmi spunea „Să nu stai mult, să te întorci acasă…”
Lăcrămioara Tarhon
Torino

Postări populare de pe acest blog

Vrei sa lucrezi pentru Masaroli? Citește mai întâi sa te angajezi și apoi mai gândește-te!

Fostul Eurotrasporti actualul Mesaroli. După o perioadă lungă în care am lucrat la o altă firmă italiană pe 2100€ lejer ma mâncat ca pe maimuță să merg la 2700€ pe lună ,am primit o recomandare de la un coleg să mă angajez la Mesaroli că se plătește mai bine și camioanele sunt bune din punct de vedere tehnic și igienic, într-adevăr nimic de reproșat! Am discutat la telefon cu Zjeliko salariul și perioada de lucru , am întrebat dacă se lucrează la program, dacă sunt probleme cu plățile pentru parcări având în vedere că se lucrează 90% pe Anglia, a răspuns pozitiv la toate întrebările mele, am plecat plecat liniștit se acasă către Verona bineînțeles drumul plătit de mine că la angajare nu decontează. Prima zi la firmă am fost testat de un angajat ce se ocupă de parcul de camioane pe nume Dusan. Am condus pe străzile din Trevenzuolo, am băgat la rampă, am cuplat/decupat , am învățat cum se lucrează cu FlottaWeb-ul, am arătat de ce sunt în stare , mi-a explicat să merg cât mai eco...

Maduro ar vrea să trimită la Moscova un avion cu aur din rezerva țării. Kremlinul dezminte informația, pe care o consideră “fake news”

Parlamentul de la Caracas, controlat de opoziţie, a acuzat regimul preşedintelui socialist Nicolas Maduro de încercarea de a scoate din ţară şi a trimite în Rusia rezervele de aur ale Venezuelei. Informația apare într-o postare făcută pe contul Twitter al Legislativului venezuelean de către deputatul Jose Guerra, citat de portalul rusesc Lenta.ru, Deputatul venezuelean Jose Guerra, de profesie economist, care a lucrat mult timp la Banca Centrală a Venezuelei, a explicat că instituţia financiară este autorizată să efectueze tranzacţii cu aur, dar  “poporul trebuie să ştie ce fel de tranzacţie intenţionează să facă banca şi dacă aceasta este convenabilă pentru ţară”. Publicaţia “Novaia Gazeta” a informat anterior că, la 28 ianuarie, un Boeing 777 al companiei ruse Nordwind Airlines a decolat din Moscova cu destinaţia Caracas fără pasageri la bord. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat acuzaţiile formulate de deputatul Jose Guerra că Moscova ar...

Urmează scăderi de prețuri la iPhone. Strategia adoptată de Apple, după scăderea masivă a vânzărilor

Veniturile generate de iPhone au scăzut în primul trimestru al anului cu 15%, fapt care a determinat Apple să-şi regândească strategia de preţ, cel puţin în unele ţări. Şeful companiei Tim Cook a remarcat că puterea dolarului american, în concordanţă cu scăderea altor monede, a făcut ca iPhone-ul să fie mai scump în anumite ţări. De aceea, Apple va analiza acest fenomen şi va reduce preţurile punctual pentru unele ţări. Pe fondul unei scăderi neobişnuite a vânzărilor de telefoane iPhone la finele lui 2018, în special în China, Apple a încercat marţi să îi convingă pe investitori că are şi alte motoare de creştere pentru viitor, precum serviciile de plăţi sau cele de streaming, informează AFP. Aşa cum a prevenit grupul american încă de la începutul lunii, cifra sa de afaceri pe ultimele trei luni ale anului trecut a scăzut cu 15%, până la 52 miliarde dolari, potrivit  Agerpres . În plus, profitul net a scăzut cu 0,5%, până la 20 de miliarde de dolari, o noutate în co...