Treceți la conținutul principal

Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului…

Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul BucurestiuluiPalatul Parlamentului
Palatul Parlamentului a fost construit in ”Epoca de Aur”a Romaniei si a facut parte dintr-un proiect ambitios al presedintelui Nicolae Ceausescu, numit: ”Proiect Bucuresti”. In anul 1978, conducatorul Republicii visa la un oras ca in Coreea de Nord-Phenian.
Dupa devastatorul cutremur din ’77 s-a ordonat refacerea orasului. Astfel, in anii 1978-1982 se va desfasura un concurs national la care s-au inscris toti arhitectii. Anca Petrescu s-a remarcat printre candidati, a fost denumita arhitect sef si va avea grija de schitele proiectului controversat.
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului: Machete Casa Poporului. Sursa foto: arhimania.ro
Lucrarile de constructie pentru Palatul Parlamentului au inceput in anul 1984, iar cladirea a fost inaugurata in anul 1997. Se afla la aproximativ 18 inaltime, pe Dealul Arsenalului si este incadrata de strazile Izvor, Natiunile Unite, Libertatii si 13 Septembrie.
Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului
Demolarea vechiului centru pentru constructia grandioasa
Pentru ca Palatul Parlamentului sa poata fi ridicat s-au sters de pe harta Bucurestiului peste 7 kilometri patrati. In cartierul Uranus-Antim-Rahova s-a intrat cu primele buldozere in anul 1982. Printre cladirile disparute se numara Manastirea Vacaresti-ansamblu arhitectural construit in vremea familiei Mavrocordat. Stadionul Republicii, Arhivele Nationale, Spitalul Brancovenesc si multe altele.
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului: Intrarea Libertatii. Sursa foto: Dan Perry/ muzeuldefotografie.ro
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului: Strada Rahova, cartier Uranus-Antim-Rahova, 1980. Sursa foto: Dan Perry/muzeuldefotografie.ro
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului: Strada Arinoaiei, cartier Uranus-Antim-Rahova, 1980. Sursa foto: Dan Perry/muzeuldefotografie.ro
Costuri fabuloase si recorduri mondiale
Mastodontul Palatul Parlamentului are o inaltime de 86 de metri, iar 92 de metri se afla in pamant. Cu 12 nivele de suprafata si alte 9 subterane si o suprafata de 330.000 de metri patrati, costurile realizarii au fost exorbitante, 1,75 de miliarde de dolari americani.
Pentru acest monument a fost nevoie de ajutorul a 700 de arhitecti, in frunte cu arhitectul sef Anca Petrescu, in jur de 20.000 de muncitori, in special armata, care au lucrat zi/noapte. Ca aspectul sa fie unul desavarsit, pentru constructie s-au folosit 1.000.000 de metri cubi de marmura.
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului. Sursa foto: catavencii.ro
Conform Guiness Book, Palatul Parlamentului este ce-a de-a doua mare cladire a lumii destinata uzului civil, dupa Pentagon, cu o suprafata de 330.000 de metri patrati. De asemenea, se afla si pe locul al treilea, ca volum, cu 2.550.000 metri cubi. Pe locul doi se afla cladirea unde se asambleaza rachete-Cape Canaveral din Florida, iar pe locul intai se afla Templul Quetzalcoatl -Piramida Soarelui din Mexic.
Legende urbane
Prin urbea lui Bucur circula cateva legende urbane. Una dintre ele se refera la cele 2 buncare care ar exista in Casa Poporului si care, in cazul, unei bombe atomice, locuitorii Bucurestiului nu ar pati nimic. De altfel, se spune ca Nicoale Ceasescu a dat ordin ca sub colosala cladire sa se realizeze si tunele care sa lege diferite zone ale orasului, bune in caz de fuga. Unul dintre ele ar fi izolat cu plumb.
De asemenea, se mai spune ca Ceausescu si-ar fi dorit o linie de metrou intre Palatalul Parlamentului si Aeroportul Baneasa. In prezent, mai marii demnitari au in vedere constructia unor tunele care sa lege Calea 13 Septembrie de subsolul cladirii.
1000 de incaperi, 440 de birouri, peste 30 de sali, 4 restaurante, 3 biblioteci, 2 parcari subterane, o sala de concerte
Toate acestea poarta numele unor evenimente istorice importante ale Romaniei sau a unor personalitati marcante ale vremurilor apuse.
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului
Palatul Parlamentului. Lucruri nestiute despre colosul Bucurestiului: Interior scara- Intrarea 13 Septembrie. Sursa foto: cunoastelumea.ro
Printre acestea:
Intrarea 13 Septembrie – aceasta sala are o cupola de sticla albastra si o scara precum cea a Palatului de Iarna de la Sankt Petersburg.
Sala Nicolae Balcescu– aceasta frumoasa sala are usi din mahon, lemn daruit lui Nicolae Ceausescu de catre presedintele Zairului, Mobutu Sese Seko. Geamurile sunt infrumusetate cu draperii din brocart, tesut la Sighisoara.
Sala Ion I.C.Bratianu– Ce are deosebit aceasta sala? Draperiile cu fir de aur si argint cusute de catre maicutele de la Agapia si Varatec. Sala trebuia sa primeasca numele de ”Sala Provinciilor”, deoarece tematica aleasa erau judetele tarii, insa nu s-a mai respectat planul initial.
Sala Tache Ionescu – Aici nu este lumina naturala, cu toate ca sala este una luminoasa. Sala in stil oriental are tavanul acoperit cu foita de aur, iar prin el sunt numeroase orificii prin care circula aerul. Se spune ca Ceausescu nu ar fi vrut aer conditionat de frica otravirii. De asemenea mai exista Sala Unirii, Galeria de Onoare sau Sala Drepturilor Omului.
Distribuie prietenilor
Multumim!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vrei sa lucrezi pentru Masaroli? Citește mai întâi sa te angajezi și apoi mai gândește-te!

Fostul Eurotrasporti actualul Mesaroli. După o perioadă lungă în care am lucrat la o altă firmă italiană pe 2100€ lejer ma mâncat ca pe maimuță să merg la 2700€ pe lună ,am primit o recomandare de la un coleg să mă angajez la Mesaroli că se plătește mai bine și camioanele sunt bune din punct de vedere tehnic și igienic, într-adevăr nimic de reproșat! Am discutat la telefon cu Zjeliko salariul și perioada de lucru , am întrebat dacă se lucrează la program, dacă sunt probleme cu plățile pentru parcări având în vedere că se lucrează 90% pe Anglia, a răspuns pozitiv la toate întrebările mele, am plecat plecat liniștit se acasă către Verona bineînțeles drumul plătit de mine că la angajare nu decontează. Prima zi la firmă am fost testat de un angajat ce se ocupă de parcul de camioane pe nume Dusan. Am condus pe străzile din Trevenzuolo, am băgat la rampă, am cuplat/decupat , am învățat cum se lucrează cu FlottaWeb-ul, am arătat de ce sunt în stare , mi-a explicat să merg cât mai eco

Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata!

Piramida nevoilor umane – de Abraham Maslow Succesul se invata! – capitolul unsprezece Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata! MOTTO: “ O motivatie corecta este mai puternica decat forta! “ I.    Oamenii sunt fiinte deosebit de complexe, imposibil de redus la formule astrologice, gematrice sau de alt fel. Daca-i studiem, nu se poate sa nu ne mire marea varietate de raspunsuri ale acestora la diversi stimuli materiali sau spirituali. De exemplu, o fata frumoasa care trece pe strada determina un baiat sa intoarca capul dupa ea. De ce? In acelasi timp, un altul trece pe langa ea total nepasator. De ce? Si un alt exemplu.Un om ofera o suma de bani la doi adolescenti, sa-i taie o gramada de lemne. Unul ridica din umeri si pleaca. Celalalt executa incantat sarcina. De ce aceasta deosebire? Motivatia ne raspunde la astfel de intrebari, fapt pentru care a intrat in limbajul uzual, sub diferite forme: Ce motiv a avut sa faca cutare lucru? De ce nu

Italia: salariile neplătite și modalitățile de recuperare a banilor datorați de către angajator

Am văzut și auzit cu toții, din păcate, de când suntem în Italia, multe cazuri de neplată a salariului. Ceea ce nu am văzut, sau, nu ni s-a adus la cunoștință multora dintre noi, este modalitatea de a recupera salariile neplătite și pașii de urmat în aceste cazuri, mulți renunțând sau pierzând chiar și mii de euro, neștiind ce se poate face sau fiind foarte pesimiști în această privință. ATENȚIE: Dacă nu se ia nici o măsură pentru a recupera salariile datorate de angajator în timp de 5 ani, datoria se prescrie, angajatul sau fostul angajat nemaiavând dreptul sau posibilitatea de a recupera banii. În primul rând, în caz de întârziere a plății salariului,  angajatul trebuie să refuze semnarea oricărui document sau ”busta paga”  care ar putea confirma plata salariului neprimit de la angajator. În alternativă, pentru a obține o probă validă că salariul nu a fost plătit, e de ajuns să scrieți pe ”busta paga” următoarele cuvinte:  ”per ricevuta e presa visione”  și să vă puneți semnătu