OVIDIU ȘARPE: “In God we trust, everyone else pays cash!”. Interviu cu una dintre cele mai emblematice figuri ale comunității
Costume si accesorii pentru serbare
Probabil cea mai notorie figură publică din comunitatea românească de la Londra, primul român care, acum aproape patru decenii, a avut curajul să guste succesul rezultat muncii asidue și disciplinei profesionale – Ovidiu Șarpe sau Șarpone (alint pornit de la porecla gangsterului american – Al Capone) – are povestea unui om aproape obișnuit.
Deși și-a câștigat un patronim corelat cu mafia, domnul Ovidiu nu face parte din ea. Afacerile sale au fost dintotdeauna curate, cu toate că mereu există guri rele care zvonesc bârfe. Poate de aici se trage și prosperitatea. “Gura lumii nu o astupă decât pământul. Acum, dacă eu am în business-ul meu clienți care vin pe terasă – criminali, oameni cinstiți, pocăiți – oricine a venit, am vorbit cu fiecare. Prin asociere se spune că, dacă vorbești cu un criminal, ești criminal; dacă vorbești cu un pocăit, ești pocăit. Deci, eu sunt un om care are șase copii, șase nepoți, iar activitate criminală dacă o aveam, nu se poate dovedi decât dacă aș fi fost condamnat pe baza unor fapte. Pe când eu sunt un om cu cazier curat, un om cinstit și am mare frică de Dumnezeu! Bineînțeles că vor fi mereu guri rele, dar, reclama – pozitivă sau negativă – este reclamă; de asta mă numesc Ovidiu Șarpe.”
Zilele acestea, bine cunoscutul afacerist cu calități variate în lansarea și menținerea afacerilor de succes, mai exact pe 26 aprilie, a inaugurat un club VIP, Flamingo Bar, cu adresa în inima metropolei, 29 High Holborn, WC1V 6AZ. În cadrul deschiderii au participat figuri marcante ale societății londoneze, precum prolificul scriitor Nigel Cawthorne, oameni de vază, care doresc un loc select și retras pentru a se relaxa după zilele încărcate de muncă. Pe lângă aperitive și băuturi preparate de un barman profesionist, clienții au avut parte de muzică instrumentală live, ce a întregit atmosfera.
“Doamne, Doamne! Un an de zile am plătit chirie și au fost probleme, fiindcă am luat o pivniță în care era sala de mașini, am renovat-o, m-au inundat cei de deasupra. Și s-a întâmplat, pentru că sunt sentimental și am pus constructori români care au zis «Lasă, bre, că se face mâine, că se face poimâine…»și au luat banii și au plecat și n-au mai existat. Dacă puneam o firmă engleză sau irlandeză, terminam în trei luni. Dar eu cum sunt sentimental și patriot prost, am pierdut un an de zile. Îl deschidem, este un bar în City of London. Îl orientăm spre oameni de birou, pe party-uri; este locul unde facem seri distractive, latino nights, pentru cei din city, pentru studenții români din city, pentru lucrătorii români din city, care sunt destui. Pentru o clasă care nu ascultă manele, nu vei auzi prostii la noi. Locația nu ne permite. Este o locație pentru funcționari, pentru oameni de birou. Am avut norocul să primesc licență până la 3:00 dimineața. Oamenii vor veni după birou, vor avea seri de salsa, de jazz, vor avea tot ce vor ei, într-o ambianță plăcută, fără violență, suntem foarte prietenoși cu LGBT (n.r. Lesbian, Gay, Bisexual or Transgender), luăm societatea așa cum este și primim pe toți să vină pe scară-n jos și să se simtă bine. Nu vă supărați, sunt românii mei toți, dar nu pot să permit să-mi vină manele și haida, haida și să ne batem afară. Asta este înafara zonei mele, aici.
Meniul începe cu sarmale, ai să râzi! Cărora le spunem austrian staff sauerkraut, ceea ce înseamnă varză umplută. Ca să nu spun sarmale. Avem lasagna, avem vinete, avem costițe – trebuie să mergem cu moda meniului din city. Să-i dau secretarului și directorului din city ce știe el și ceea ce vrea el, la un preț mai bun, într-o ambianță mai bună.
Contactul nostru cu Ambasada României, Ambasada Moldovei, Ambasada Cehiei va face ca toți șă vină aici.”
Urmează ca, în circa două luni de zile, Ovidiu Șarpe să deschidă și o pizzerie, din nou în Burnt Oak, care va purta același nume ca al Patisseriei Romana și care, cu siguranță, va ispiti papilele gustative ale multor români.
În prezent, binecunoscutul afacerist stă la cârma a patru unități. Vorbim aici de Patisseria Romana – primul triumf profesional cu continuitate, Patisseria Bianca – un vlăstar tânăr de afacere ce se dorește a călca pe urmele primei de acest fel, compania Dacia Felix – care nu are nici o legătură cu ceea ce știm noi că se întâmpla în România, Flamingo Bar.