Agențiile de recrutare avertizează că nu pot asigura numărul de muncitori cerut de fermierii din Marea Britanie pentru a culege fructele și legumele de pe plantațiile lor. În lipsa muncitorilor europeni, reticenți după referendumul pentru Brexit, fermierii se tem ca vor fi forțați să lase fructele și legume să putrezească pe câmp, iar prețurile vor crește.
Criza forței de muncă i-a obligat pe fermierii britanici să meargă în călătorii de recrutare, în Europa de Est, oferindu-le până și împrumuturi potențialilor lucrători, scrie thecourier.co.uk.
Tim Stockwell, de la Ferma Barnsmuir, din nord-estul orașului Fife, are cu 10% mai puțini muncitori de câți ar avea nevoie în acest an pentru a culege căpșuni și zmeură.
“M-am dus în Bulgaria pentru a recruta oameni, pentru a face o prezentare acolo pentru fermele noastre. A ajutat, dar se pare că tot vom avea mai puțini oameni ca de obicei. E pentru prima oară când am fost, dar știu și alți fermieri care merg acolo”, a spus Tim Stockwell.
“Este ușor să dăm vina pe Brexit și da, cred că fără îndoială, a înrăutățit lucrurile, dar, de asemenea, constatăm că mulți bulgari și români nu vor să călătorească la fel de mult ca în trecut și că obțin locuri de muncă mai bune în țara lor”, a adăugat fermierul.
Agenția AG Recruitment and Management din Kent lucrează în România pentru a furniza forță de muncă pentru 80 de cultivatori din Marea Britanie. În următoarele câteva luni trebuie să găsească 4.000 de persoane pentru a alege căpșuni, zmeură și, eventual, mere și pere. Agenția e însă departe de această ţintă.
“În trecut, avem oameni care stăteau la coadă la biroul nostru din București. Până la 40 de persoane aveam într-o zi. Acum, într-o zi bună de lucru, avem o mână de oameni. Selecția era riguroasă, dar acum ne mulțumim cu ce avem”, a declarat una dintre directoarele agenției, Estera Amesz , pentru BBC.
Pentru că oamenii nu mai merg la agenții, se vede nevoită să le bată la ușă. La una dintre prezentările din Bârlad, au venit 30 de persoane, însă doar cinci s-au înscris. Printre ei se află și Alina Stan, în vârstă de 31 de ani. Femeia a mai fost în Marea Britanie unde a cules flori și fructe. Cu banii câștigați vrea să își construiască o casă pentru ea și pentru familia ei. Dar, de îndată ce va putea, va înceta să mai meargă. “Sperăm ca în următorii doi ani să terminăm casa. Despărțirea de copii este grea”, a spus românca.
În Iaşi, tinerii spun că nu au nicio intenţie să culeagă fructe. “Englezii pot alege ce vor să facă şi lasă muncile mai grele în seama străinilor’, spune Puiu Ionuţ, student la geografie.
“Sunt mulţi englezi care ar putea lucra la câmp şi să nu lase fructele să putrezească. De-asta mie Brexit-ul mi s-a părut foarte ciudat, pentru că străinii vin să facă muncile grele şi muncile prost plătite – bineînţeles că ai vrea ca ei să rămână”, adaugă el.
Uniunea naţională a fermierilor a raportat că, anul trecut, numărul muncitorilor sezonieri care au sosit în Marea Britanie a scăzut cu 17%, ceea ce a făcut ca unele recolte valoroase să fie lăsate să putrezească pe câmp.
Sectorul horticol are nevoie de 80.000 de lucrători sezonieri în fiecare an. În fermele britanice, 99% din muncitori sezonieri vin din Europa de Est, iar două treimi dintre ei din România şi Bulgaria.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Lasa un comentariu