4 cetățeni români, printre care și o fetiță de numai 10 ani, rezidenți în Italia la Camposampiero din provincia Padova, au suferit ieri, 30 noiembrie o gravă intoxicație cu monoxid de carbon din cauza unei centrale termice defecte. Toate cele patru persoane au fost supuse tratamentului în camera hiperbarică și sunt în afara oricărui pericol, ne asigură padovaoggi.it.
Cei patru s-au prezentat la camera de gardă a spitalului cu probleme respiratorii, arsuri ale ochilor, amețeli și stări de vomă. Simptome care nu au lăsat o umbră de îndoială cadrelor medicale care au intuit imediat că este vorba despre o intoxicație cu gaze toxice. în piața din Piața Europei. La locuința familiei de români din piața Europa Unita s-a deplasat un echipaj al pompierilor italieni care au constatat că la originea intoxicației ar fi funcționarea defectuoasă a centralei termice și au interzis folosirea acesteia până când defecțiunile nu vor fi remediate.
Intoxicația cu monoxid de carbon
Intoxicația cu monoxid de carbon se produce atunci când monoxidul de carbon se acumulează în sânge. Când în aer este prezentă o cantitate prea mare de monoxid de carbon, corpul înlocuiește oxigenul din globulele roșii ale sângelui cu monoxid de carbon. Aceasta poate conduce la afectarea gravă a țesuturilor sau organelor sau chiar la deces.
Monoxidul de carbon este un gaz inodor care se produce prin arderea de gaz, propan, lemn, cărbune sau a altui combustibil. Aparatura sau motorul inadecvat ventilat, mai ales în spații închise, poate permite acumularea monoxidului de carbon până la un nivel periculos pentru sănătate. Intoxicația cu monoxid de carbon se poate produce și în cazul unui incendiu.
Dacă cineva este în pericol de intoxicație cu monoxid de carbon, persoana respectivă trebuie scoasă de urgență la aer curat și trebuie solicitat ajutorul medical specializat.
Verificarea tehnică periodică a centralei termice
Efectuarea la timp a verificării tehnice periodice este esenţială pentru siguranţa şi eficienţa în exploatare, atât a centralei termice, cât şi a instalaţiei la care este conectată. Verificarea tehnică periodică constă în evaluarea funcţionării corecte şi sigure a centralei termice, a dispozitivelor de control, de reglare şi siguranţă, gazelor arse, reglarea instalaţiei de ardere şi menţinerea condiţiilor iniţiale de instalare.
În Italia, nonsoloambiente.it, ne informează că anexa A din Decretul nr. 74 din 2013 stabilește o periodicitate obligatorie de verificare în funcție de tipul centralei instalate:
- 2 ani pentru centralele termice cu combustibili solizi sau lichizi, cu o putere mai mică sau egală cu 100 kW;
- 4 ani pentru centralele cu gaz metan sau GPL cu o putere mai mică sau egală de 100 kW;
- 1 an pentru sistemele termice cu combustibili solizi sau lichizi cu putere mai mare de 100kw;
- 2 ani pentru centralele cu gaz metan sau GPL cu o putere mai mare de 100 kW.