Treceți la conținutul principal

Această boală de tiroidă scurtează viața cu câțiva ani, dacă nu e tratată. Constipația, oboseala și pierderile de memorie sunt primele simptome!


Constipația, toleranța scăzută la frig, somnolența, pierderile de memorie și durerile de cap sunt simptome că tiroida nu funcționează corect. Mai exact, că există un deficit de hormoni tiroidieni, caracteristic hipotiroidiei, o boală care afectează cam 2% dintre femeie și care, dacă nu e tratat, scurtează viața cu câțiva ani.
Dr. Cristina Spiroiu, medic primar Endocrinologie, supraspecializare Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, competenţă Osteodensitometrie clinică şi Ecografia glandelor endocrine, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ” Dr. Carol Davila”, ne explică, în rândurile de mai jos, tot ce trebuie să știm despre hipotiroidism.
Tiroida este cea mai mare glanda endocrina a corpului uman. Ea joaca un rol important in cresterea, dezvoltarea si maturarea fizica si intelectuala a copiilor si in reglarea proceselor metabolice, inclusiv a intensitatii arderilor ce se petrec in organism. Aceste functii sunt mijlocite de produsii glandei, hormonii tiroidieni tiroxina (T4) si triiodotironina (T3).
Pentru sintetizarea lor este necesar iodul, care provine din alimentatie; acesta influenteaza semnificativ functia glandei cand este in exces sau in cantitati insuficiente. In afara de aportul de iod, activitatea tiroidei este reglata strict, in functie de nivelele circulante ale tiroxinei si triiodotironinei, de catre glanda hipofiza, prin hormonul sau tireotrop sau tireostimulant – TSH.
Productia excesiva de hormoni tiroidieni determina hipertiroidismul, in timp ce deficitul de hormoni tiroidieni caracterizeaza hipotiroidismul.
Hipotiroidismul afecteaza aproximativ 2% din femeile adulte in timp ce printre barbati boala este de 10 ori mai rara.
Cazurile de hipotiroidism usor, cu modificari ale analizelor de laborator la un individ asimptomatic (adica aparent normal) se numeste hipotiroidism subclinic si este mai raspandit decat forma clinica a bolii – pana la 10% din populatie. Hipotiroidismul congenital apare la 1 din 3500 nou nascuti.
Cauzele cele mai frecvente sunt interventiile chirurgicale ablative (tiroidectomia) pentru diverse afectiuni tiroidiene, administrarea iodului radioactiv pentru tratamentul hipertiroidismului, bolile tiroidiene autoimune (tiroiditele autoimune), lipsa iodului, unele substante chimice si medicamente.
Simptomele hipotiroidismului
Insuficienta tiroidiana afecteaza practic toate organele si sistemele organismului iar simptomele sunt asemanatoare, indiferent de afectiunea care a produs hipotiroidismul. Bolnavii se pot plange de astenie, toleranta scazuta la frig, constipatie, lipsa apetitului, somnolenta, scaderea memoriei, dureri de cap. Pielea este palida, uneori cu nuanta galbuie (carotenica), uscata. Parul este uscat, fara luciu, creste incet si se rareste, atat in cap cat si pe corp.
Ca urmare a reducerii intensitatii arderilor si scaderii productiei de caldura, pielea e rece iar bolnavii sunt frigurosi. Lipsa hormonilor tiroidieni duce la acumularea in corp a unor substante glicoproteice; acestea retin apa si depunerea lor in tesutul subcutanat duce la aspectul infiltrat, buhait, mai evident la fata, gat, maini si picioare. Pulsul este rar iar tensiunea arteriala creste, indeosebi valoarea tensiunii arteriale minime. Constipatia este frecventa si e insotita de meteorism abdominal (distensia abdominala datorita gazelor).
Intensitatea redusa a proceselor metabolice (a “arderilor”) nu determina crestere semnificativa in greutate, pentru ca apetitul este si el redus si aportul alimentar subnormal. Cresterea ponderala de cateva kilograme care apare in hipotiroidismele severe se datoreaza acumularii de glicoproteine si apa si se remite rapid dupa inceperea tratamentului cu hormoni tiroidieni.
Muschii se relaxeaza intarziat si pot fi durerosi. Memoria si capacitatea de concentrare scad, bolnavii sunt somnolenti si randamentul intelectual se reduce. Uneori apar tulburari psihice de tipul depresiei sau chiar tulburari delirante, care sunt reversibile cu tratamentul hipotiroidismului. Vocea este ragusita si vorbirea lenta; uneori bolnavii au dificultati de pronuntie datorita infiltrarii limbii.
Auzul se va diminua, ca si vederea nocturna (in conditii de luminozitate redusa).
In formele usoare manifestarile pot fi subtile si nespecifice, precum oboseala sau infertilitate la femei. In aceste cazuri este importanta evaluarea functiei tiroidiene, pentru ca un diagnostic exact permite tratamentul corect si disparitia simptomelor.
Analizele de laborator pot evidentia anemie, valori crescute ale grasimilor din sange (colesterol, trigliceride), valori subnormale ale glicemiei.
Hipotiroidismul congenital netratat duce la retard mental
Hipotiroidismul aparut in copilarie (juvenil) duce la intarzierea cresterii, in special la nivelul membrelor, cu nanism disarmonic (se pastreaza proportiile corporale caracteristice unei varste mai mici decat cea cronologica), eruptie intarziata a dintilor dezvoltare pubertara intarziata si deficitara.
Hipotiroidismul congenital sever, daca nu este diagnosticat si tratat rapid dupa nastere, conduce la leziuni neurologice ireversibile si retard mental, afectiune care poarta numele de cretinism. Hipotiroidismul mamei in timpul sarcinii influenteaza negativ dezoltarea creierului fatului, cu reducerea inteligentei.
Hipotiroidismul netratat scurtează viața

Postări populare de pe acest blog

Vrei sa lucrezi pentru Masaroli? Citește mai întâi sa te angajezi și apoi mai gândește-te!

Fostul Eurotrasporti actualul Mesaroli. După o perioadă lungă în care am lucrat la o altă firmă italiană pe 2100€ lejer ma mâncat ca pe maimuță să merg la 2700€ pe lună ,am primit o recomandare de la un coleg să mă angajez la Mesaroli că se plătește mai bine și camioanele sunt bune din punct de vedere tehnic și igienic, într-adevăr nimic de reproșat! Am discutat la telefon cu Zjeliko salariul și perioada de lucru , am întrebat dacă se lucrează la program, dacă sunt probleme cu plățile pentru parcări având în vedere că se lucrează 90% pe Anglia, a răspuns pozitiv la toate întrebările mele, am plecat plecat liniștit se acasă către Verona bineînțeles drumul plătit de mine că la angajare nu decontează. Prima zi la firmă am fost testat de un angajat ce se ocupă de parcul de camioane pe nume Dusan. Am condus pe străzile din Trevenzuolo, am băgat la rampă, am cuplat/decupat , am învățat cum se lucrează cu FlottaWeb-ul, am arătat de ce sunt în stare , mi-a explicat să merg cât mai eco...

Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata!

Piramida nevoilor umane – de Abraham Maslow Succesul se invata! – capitolul unsprezece Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata! MOTTO: “ O motivatie corecta este mai puternica decat forta! “ I.    Oamenii sunt fiinte deosebit de complexe, imposibil de redus la formule astrologice, gematrice sau de alt fel. Daca-i studiem, nu se poate sa nu ne mire marea varietate de raspunsuri ale acestora la diversi stimuli materiali sau spirituali. De exemplu, o fata frumoasa care trece pe strada determina un baiat sa intoarca capul dupa ea. De ce? In acelasi timp, un altul trece pe langa ea total nepasator. De ce? Si un alt exemplu.Un om ofera o suma de bani la doi adolescenti, sa-i taie o gramada de lemne. Unul ridica din umeri si pleaca. Celalalt executa incantat sarcina. De ce aceasta deosebire? Motivatia ne raspunde la astfel de intrebari, fapt pentru care a intrat in limbajul uzual, sub diferite forme: Ce motiv a avut sa faca cutare lu...

Italia: salariile neplătite și modalitățile de recuperare a banilor datorați de către angajator

Am văzut și auzit cu toții, din păcate, de când suntem în Italia, multe cazuri de neplată a salariului. Ceea ce nu am văzut, sau, nu ni s-a adus la cunoștință multora dintre noi, este modalitatea de a recupera salariile neplătite și pașii de urmat în aceste cazuri, mulți renunțând sau pierzând chiar și mii de euro, neștiind ce se poate face sau fiind foarte pesimiști în această privință. ATENȚIE: Dacă nu se ia nici o măsură pentru a recupera salariile datorate de angajator în timp de 5 ani, datoria se prescrie, angajatul sau fostul angajat nemaiavând dreptul sau posibilitatea de a recupera banii. În primul rând, în caz de întârziere a plății salariului,  angajatul trebuie să refuze semnarea oricărui document sau ”busta paga”  care ar putea confirma plata salariului neprimit de la angajator. În alternativă, pentru a obține o probă validă că salariul nu a fost plătit, e de ajuns să scrieți pe ”busta paga” următoarele cuvinte:  ”per ricevuta e presa visi...