Treceți la conținutul principal

Piaţa spaţiilor de birouri, segment caracterizat de incertitudine

Cea mai pregnantă caracteristică a segmentului spaţiilor de birouri este incertitudinea, subliniază ultima analiză Jones Lang LaSalle România. Unii dezvoltatori anunţă proiecte noi, există clădiri de birouri finalizate mai devreme decât data anunţată, în timp ce pentru spaţii aflate momentan în construcţie, se reactualizează informaţiile. În tot acest timp, proiecte de anvergură amânate şi-au reluat activitatea de construcţie, astfel că va creşte semnificativ oferta de pe piaţa spaţiilor de birouri.
Sursa: economica.netÎn perioada iulie-septembrie s-au inaugurat trei noi proiecte de birouri, însumând circa 20.000 mp. Noua suprafaţă de spaţii de birouri finalizată în primele nouă luni ale acestui an este de aproximativ 44.000 mp, reprezentând o scădere de 14.4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată cea mai recentă analiză JLL. În acelaşi timp, proiecte de anvergură precum Hermes Business Campus şi Green Gate şi-au reluat activitatea de construcţie şi au crescut oferta de birouri din 2013-2014. În plus, pentru alte proiecte s-a devansat termenul de finalizare faţă de cele anunţate iniţial pe piaţă.
  • Preluarea totală de spaţii de birouri în perioada iulie-septembrie a fost în jur de 40.000 mp
  • Aproape 9.000 mp au fost subiectul contractelor de renegociere
  • Contractele de închiriere pentru spaţiile finalizate au totalizat cca 17.000 mp, în timp ce pentru 9.945mp au fost semnate contracte de pre-închiriere
Activitatea de închiriere din primele nouă luni (cu excepţia contractelor de renegociere sau reînchiriere) se situează în jurul valorii de 140.000 mp, reprezentând o scădere cu 21% faţă de perioada similară a anului 2011.
Se evidenţiază o reorientare a cererii pentru zona de vest a oraşului, care a atras aproape 40% din suprafaţa închiriată în perioada iulie-septembrie, urmată de zona de centru-nord (inclusiv zona centrală de afaceri-CBD) cu puţin peste 13%, Pipera City cu 12% şi coridorul Floreasca Barbu Văcărescu cu 8,2% din suprafaţa de birouri închiriată în această perioadă.
„În zona de vest a oraşului, AFI Business Park şi West Gate au atras cea mai mare parte din cerere, având în vedere excelenta conexiune la sistemul de transport public, precum şi apropierea de campusurile universitare”, subliniază analiza JLL.
Cea mai evidentă trăsătură a pieţei birourilor, în ultimele luni, este lipsa de certitudine
Chiriile contractuale prime pentru spaţii de birouri au cunoscut o uşoară scădere până la nivelul de 18,5 euro/mp/lună. Specialiştii se aşteaptă ca această scădere să continue şi spre sfârşitul acestui an, nefiind prognozată o creştere mai devreme de a doua jumătate a anului 2013. Pachetul stimulentelor financiare reprezintă o practică destul de comună, dar la o scară mai redusă, atât pentru lunile libere de chirie, cât şi pentru contribuţiile financiare pentru amenajarea spaţiilor închiriate.
Lipsa siguranţei constituie un element destabilizator în piaţa spaţiilor de birouri. Numeroase proiecte au fost anunţate, altele au fost finalizate mai devreme decât data iniţială (lucru destul de nou pe piaţa locală), în timp ce pentru proiectele aflate deja în derulare, informaţiile au fost reactualizate.
„În cazul cererilor mari de spaţii de birouri, există o competiţie feroce între opţiunea de a rămâne în spaţiul actual, unde se poate obţine un pachet financiar atractiv în urma renegocierii, sau mutarea într-un proiect nou şi modern de spaţii de birouri. Rata de neocupare este vulnerabilă la procesele de consolidare şi ne aşteptăm ca scăderea acesteia să se amâne pentru anul 2013”, consideră specialiştii Jones Lang LaSalle România.
Rata totală de neocupare (Clasa A&B) este estimată la 17.16%. Ca o trăsătură a pieţei locale, rata de neocupare diferă semnificativ în diversele zone de afaceri, iar analiştii subliniază că aceste diferenţe sunt esenţiale în înţelegerea cererii de spaţii de birouri, în funcţie de zona de afaceri, precum şi evoluţiile ulterioare ale cererii. O descreştere semnificativă a ratei de neocupare se poate înregistra doar în cazul în care chiriaşii aleg spaţiile de birouri deja finalizate în detrimentul proiectelor aflate în construcţie, care au preconizată finalizarea în 18-24 luni.

Postări populare de pe acest blog

Vrei sa lucrezi pentru Masaroli? Citește mai întâi sa te angajezi și apoi mai gândește-te!

Fostul Eurotrasporti actualul Mesaroli. După o perioadă lungă în care am lucrat la o altă firmă italiană pe 2100€ lejer ma mâncat ca pe maimuță să merg la 2700€ pe lună ,am primit o recomandare de la un coleg să mă angajez la Mesaroli că se plătește mai bine și camioanele sunt bune din punct de vedere tehnic și igienic, într-adevăr nimic de reproșat! Am discutat la telefon cu Zjeliko salariul și perioada de lucru , am întrebat dacă se lucrează la program, dacă sunt probleme cu plățile pentru parcări având în vedere că se lucrează 90% pe Anglia, a răspuns pozitiv la toate întrebările mele, am plecat plecat liniștit se acasă către Verona bineînțeles drumul plătit de mine că la angajare nu decontează. Prima zi la firmă am fost testat de un angajat ce se ocupă de parcul de camioane pe nume Dusan. Am condus pe străzile din Trevenzuolo, am băgat la rampă, am cuplat/decupat , am învățat cum se lucrează cu FlottaWeb-ul, am arătat de ce sunt în stare , mi-a explicat să merg cât mai eco...

Maduro ar vrea să trimită la Moscova un avion cu aur din rezerva țării. Kremlinul dezminte informația, pe care o consideră “fake news”

Parlamentul de la Caracas, controlat de opoziţie, a acuzat regimul preşedintelui socialist Nicolas Maduro de încercarea de a scoate din ţară şi a trimite în Rusia rezervele de aur ale Venezuelei. Informația apare într-o postare făcută pe contul Twitter al Legislativului venezuelean de către deputatul Jose Guerra, citat de portalul rusesc Lenta.ru, Deputatul venezuelean Jose Guerra, de profesie economist, care a lucrat mult timp la Banca Centrală a Venezuelei, a explicat că instituţia financiară este autorizată să efectueze tranzacţii cu aur, dar  “poporul trebuie să ştie ce fel de tranzacţie intenţionează să facă banca şi dacă aceasta este convenabilă pentru ţară”. Publicaţia “Novaia Gazeta” a informat anterior că, la 28 ianuarie, un Boeing 777 al companiei ruse Nordwind Airlines a decolat din Moscova cu destinaţia Caracas fără pasageri la bord. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat acuzaţiile formulate de deputatul Jose Guerra că Moscova ar...

Urmează scăderi de prețuri la iPhone. Strategia adoptată de Apple, după scăderea masivă a vânzărilor

Veniturile generate de iPhone au scăzut în primul trimestru al anului cu 15%, fapt care a determinat Apple să-şi regândească strategia de preţ, cel puţin în unele ţări. Şeful companiei Tim Cook a remarcat că puterea dolarului american, în concordanţă cu scăderea altor monede, a făcut ca iPhone-ul să fie mai scump în anumite ţări. De aceea, Apple va analiza acest fenomen şi va reduce preţurile punctual pentru unele ţări. Pe fondul unei scăderi neobişnuite a vânzărilor de telefoane iPhone la finele lui 2018, în special în China, Apple a încercat marţi să îi convingă pe investitori că are şi alte motoare de creştere pentru viitor, precum serviciile de plăţi sau cele de streaming, informează AFP. Aşa cum a prevenit grupul american încă de la începutul lunii, cifra sa de afaceri pe ultimele trei luni ale anului trecut a scăzut cu 15%, până la 52 miliarde dolari, potrivit  Agerpres . În plus, profitul net a scăzut cu 0,5%, până la 20 de miliarde de dolari, o noutate în co...