Oferta imobiliară din zona Pache Protopopescu este una dintre cele mai bogate din Capitală. Cu toate acestea, spun agenţii imobiliari, cumpărătorii nu sunt numeroşi. Şi asta pentru că, în zonă, multe dintre locuinţele scoase la vânzare sunt foarte vechi, prezintă risc seismic sau se află sub incidenţa legii 112. Vilele cu stil şi apartamentele noi sunt singurele care prezintă cât de cât interes. În schimb, piaţa chiriilor este una destul de activă.
Zona Pache Protopopescu este una destul de veche. Aici găsim multe imobile ridicate în perioada interbelică şi imediat după, iar acest lucru scade mult din interesul clienţilor. Şi dacă vechimea imobilelor ar mai putea fi trecută cu vederea de potenţialii clienţi, situaţia juridică pare să fie un adevărat impediment. Legea retrocedărilor încurcă foarte mult tranzacţiile în zonă.
„În funcţie de suprafaţă, garsonierele pornesc de la 26.000 – 28.000 euro şi pot ajunge până la 40.000 euro, dacă sunt renovate şi amenajate şi dacă se află într-un imobil care nu prezintă risc seismic sau nu se află sub incidenţa legii 112. Două camere se vând, în general, cu 50.000 – 55.000 euro, iar trei camere ajung la 70.000 – 75.000 euro”, spune Cristina Rădulescu, broker imobiliar Klauss & Partners.
În zona bună, cea dinspre Izvorul Rece, se plăteşte pentru un apartament în vilă undeva între 1.000 şi 1.200 euro/mp util, pentru proprietăţile fără probleme juridice şi fără risc seismic. Pentru celelalte imobile, în funcţie de problemele pe care le au, preţul scade considerabil.
Cei interesaţi de achiziţia unei locuinţe noi găsesc oferte pe bulevardul Pache Protopopescu şi în zonele adiacente. Oferta este însă destul de mică, iar preţurile mari. Spre exemplu, un apartament cu trei camere se vinde la un preţ de aproximativ 150.000 euro, spun agenţii imobiliari.
„Cei care vor să cumpere în zona Pache Protopopescu au un buget care se situează în jur de 100.000 euro şi vor apartamente în vile cu stil. Multe dintre vile se află sub incidenţa legii 112, așa că majoritatea clienţilor le evită. De aceea, nici nu putem spune că vânzările merg bine în această zonă. În plus, unele clădiri prezintă risc seismic, fiind şi ele evitate”, explică Iulian Geogea, reprezentant Klauss & Partners.
Ce buget au cei care sunt dispuşi să locuiască în zona Pache Protopopescu?
Cumpărătorii care se arată totuşi interesaţi de această zonă a Capitalei sunt, în general, persoane care dispun de bugete mari. Vorbim de sume care sar de 100.000 euro şi se poate ajunge chiar la 300.000 euro, dacă clienţii vizează vile cu suprafeţe mari, cu arhitectură deosebită. Găsim însă oferte şi pentru cei care au bugete pentru Prima Casă.
„Dacă vorbim de cumpărătorii de vile şi de apartamente în vilă, vorbim de oameni care caută proprietăţi cu stil, imobile construite în perioada interbelică, cu o arhitectură deosebită, care dau un aer boem şi care te duc cu gândul la Bucureştiul de altă data. Aceste imobile au suprafeţe mari, cu camere înalte, spaţioase. Pentru blocurile noi, sunt aceeaşi cumpărători ca în orice altă zonă centrală. Ceilalţi, care caută locuinţe în blocuri cu risc seismic sau care au legi de revendicare, sunt clienți care cumpără limitaţi de buget, pentru că în zonă poţi găsi şi apartamente de 100 mp, cu 60.000 euro”, susţine Daniel Dobre, managing Partner City Dreams Realty.
Piaţa chiriilor, mult mai dinamică
Avantajele zonei sunt apreciate cu precădere de cei care vor să locuiască cu chirie. Vechimea locuinţelor şi problemele juridice nu constituie un impediment în acest caz.
„Este o piaţă a chiriilor destul de activă. Se caută atât apartamente în vile, cât şi apartamente în blocuri. În principiu, sunt vizate locuinţele cu două şi trei camere. Cei care caută să închirieze aici sunt familii tinere, care vor să fie aproape de centru, sunt puţine firme care vor să închirieze pentru birouri. Ca preţ, avem două camere la 300 euro/lună, iar trei camere undeva în jur de 450 euro/lună”, declară Laura Miu, consilier imobiliar Apulum ’94.
Unul dintre marile atuuri ale zonei Pache Protopopescu este apropierea de centru. Şi tot la capitolul bile albe, putem trece accesul la mijlocele de transport în comun, metroul de la staţia Iancului, magazinele, precum şi instituţiile de învăţământ.