Treceți la conținutul principal

Criza în retail: cum au evoluat chiriile spaţiilor comerciale în ultimii 4 ani

Pentru a include în mixul de chiriaşi reputate branduri internaţionale, proprietarii de malluri se arată dispuşi să le acorde acestora diverse stimulente financiare.
În perioada de recesiune, chiriile pentru spaţiile comerciale din Capitală – fie ele în malluri sau stradale – s-au diminuat, în medie, cu circa 40%. De menţionat este că ajustări notabile ale preţurilor au avut loc doar în primii doi ani de criză, următorii doi fiind caracterizaţi mai degrabă de stagnare, potrivit unui raport de piaţă realizat de compania de consultanţă Jones Lang LaSalle (JLL). Astfel, dacă în 2008 tarifele practicate pentru spaţiile prime de proprietarii bucureşteni de malluri se ridicau la 100-115 euro pe metru pătrat, în 2009 pretenţiile acestora scăzuseră la 70-85 de euro pe metru pătrat, iar în 2010 ajunseseră la 65-80 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, în momentul de faţă, chiria medie pentru spaţiile prime – 60-70 de euro pe metru pătrat – este foarte apropiată de preţul cerut în 2011, respectiv 65-70 de euro pe metru pătrat.
Tarife similare pentru magazinele din malluri şi cele stradale
O evoluţie similară a preţurilor poate fi observată şi în ceea ce priveşte spaţiile comerciale stradale. Astfel, tarifele practicate pe acest segment au pornit de la 95-115 euro pe metru pătrat în 2008 şi au ajuns la 60-75 de euro pe metru pătrat în 2009 şi la 60-70 de euro pe metru pătrat în 2010. Chiriile pentru magazinele de pe marile artere comerciale ale Capitalei se ridică în momentul de faţă la 60-65 de euro pe metru pătrat, faţă de 65-70 de euro pe metru pătrat în 2011.
„Invazia” retailerilor internaţionali
Relativa stagnare a chiriilor din ultimii doi ani poate fi explicată prin cererea ridicată de spaţii comerciale moderne venită din partea unor retaileri internaţionali precum H&M, C&A, Takko, Deichman, New Yorker sau brandurile deţinute de grupul Inditex. Toţi aceştia joacă un rol semnificativ în procesul de reînnoire a mixului de chiriaşi în cadrul centrelor comerciale moderne. „Atragerea acestor retaileri, care pentru multe centre comerciale garantează un volum mare de vânzări şi un trafic de vizitatori crescut, implică stimulente financiare din partea dezvoltatorilor traduse în chirii în trepte, chirii procentuale din cifra de afaceri, contribuţii financiare pentru amenajarea spaţiilor sau, în cazul unor centre comerciale mai puţin performate, livrarea la cheie a unităţilor comerciale închiriate”, subliniază reprezentanţii companiei de consultanţă.
Livrările pe 2012, la jumătate faţă de 2011
Potrivit datelor JLL, anul acesta volumul livrărilor de noi spaţii comerciale va reprezenta puţin peste 50% din cel de anul trecut. „După o perioadă în care am asistat la numeroase inaugurări de centre comerciale, atât în Bucureşti cât şi în ţară, anul 2012 va contribui la stocul modern de spaţii comerciale cu 187.000 de metri pătraţi, în timp ce oferta anului 2013 este estimată la 150.000 de metri pătraţi. Lista cu cele mai importante proiecte anunţate pentru 2013-2014 cuprinde: Promenada Mall şi extensiile Bucureşti Mall şi Plaza România în Bucureşti, AFI Palace în Ploieşti, precum şi Coresi, proiectul NEPI şi Cora în Braşov”, se arată în raportul citat.

Postări populare de pe acest blog

Vrei sa lucrezi pentru Masaroli? Citește mai întâi sa te angajezi și apoi mai gândește-te!

Fostul Eurotrasporti actualul Mesaroli. După o perioadă lungă în care am lucrat la o altă firmă italiană pe 2100€ lejer ma mâncat ca pe maimuță să merg la 2700€ pe lună ,am primit o recomandare de la un coleg să mă angajez la Mesaroli că se plătește mai bine și camioanele sunt bune din punct de vedere tehnic și igienic, într-adevăr nimic de reproșat! Am discutat la telefon cu Zjeliko salariul și perioada de lucru , am întrebat dacă se lucrează la program, dacă sunt probleme cu plățile pentru parcări având în vedere că se lucrează 90% pe Anglia, a răspuns pozitiv la toate întrebările mele, am plecat plecat liniștit se acasă către Verona bineînțeles drumul plătit de mine că la angajare nu decontează. Prima zi la firmă am fost testat de un angajat ce se ocupă de parcul de camioane pe nume Dusan. Am condus pe străzile din Trevenzuolo, am băgat la rampă, am cuplat/decupat , am învățat cum se lucrează cu FlottaWeb-ul, am arătat de ce sunt în stare , mi-a explicat să merg cât mai eco

Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata!

Piramida nevoilor umane – de Abraham Maslow Succesul se invata! – capitolul unsprezece Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata! MOTTO: “ O motivatie corecta este mai puternica decat forta! “ I.    Oamenii sunt fiinte deosebit de complexe, imposibil de redus la formule astrologice, gematrice sau de alt fel. Daca-i studiem, nu se poate sa nu ne mire marea varietate de raspunsuri ale acestora la diversi stimuli materiali sau spirituali. De exemplu, o fata frumoasa care trece pe strada determina un baiat sa intoarca capul dupa ea. De ce? In acelasi timp, un altul trece pe langa ea total nepasator. De ce? Si un alt exemplu.Un om ofera o suma de bani la doi adolescenti, sa-i taie o gramada de lemne. Unul ridica din umeri si pleaca. Celalalt executa incantat sarcina. De ce aceasta deosebire? Motivatia ne raspunde la astfel de intrebari, fapt pentru care a intrat in limbajul uzual, sub diferite forme: Ce motiv a avut sa faca cutare lucru? De ce nu

Italia: salariile neplătite și modalitățile de recuperare a banilor datorați de către angajator

Am văzut și auzit cu toții, din păcate, de când suntem în Italia, multe cazuri de neplată a salariului. Ceea ce nu am văzut, sau, nu ni s-a adus la cunoștință multora dintre noi, este modalitatea de a recupera salariile neplătite și pașii de urmat în aceste cazuri, mulți renunțând sau pierzând chiar și mii de euro, neștiind ce se poate face sau fiind foarte pesimiști în această privință. ATENȚIE: Dacă nu se ia nici o măsură pentru a recupera salariile datorate de angajator în timp de 5 ani, datoria se prescrie, angajatul sau fostul angajat nemaiavând dreptul sau posibilitatea de a recupera banii. În primul rând, în caz de întârziere a plății salariului,  angajatul trebuie să refuze semnarea oricărui document sau ”busta paga”  care ar putea confirma plata salariului neprimit de la angajator. În alternativă, pentru a obține o probă validă că salariul nu a fost plătit, e de ajuns să scrieți pe ”busta paga” următoarele cuvinte:  ”per ricevuta e presa visione”  și să vă puneți semnătu