Succesul se invata! – capitolul doisprezece
Crede, Omule!
“Daca ai credinta cat un bob de mustar poti muta un munte. Dar daca deznadejdea ta este cat un munte nu poti sa urnesti nici macar un bob de mustar, pe care si o furnica il poate cara kilometri intregi.“
Credinta este unul din stalpii de rezistenta ai personalitatii umane, fapt pentru care este si unul dintre cei mai importanti factori de succes in viata.
1. Omule, crede in adevaratul Dumnezeu!
Despre aceasta prima conditie a credintei unui om de succes am sa-mi exprim o convingere simpla si de bun-simt. In rest, nu vreau sa polemizez cu nimeni pe aceasta tema. Daca ati crezut ca, in acest capitol, va voi intoxica mistic, v-ati inselat. Intre credinta omeneasca si mistica nu exista nici un fel de legatura, dupa cum nu exista nici o legatura intre Dumnezeu si toate cultele religioase. Pretentia cultelor religioase ca ar exprima vointa divina si ca ar intermedia relatia dintre oameni si Dumnezeu este blasfemica si orgolioasa. Dumnezeu nu are nevoie de propagandisti religiosi, deoarece este omniprezent, actionand direct in viata fiecarui om. Pe de alta parte, nici un cult religios nu vorbeste de Dumnezeu, ci de zei salbatici, sfinti ignoranti, initiati religiosi, primitivi si viata inapoiata (sclavagista). E o blasfemie cumplita sa pui semnul egal intre Dumnezeu si zeii salbatici din biblie, evanghelie sau alte scrieri religioase. Dumnezeul cel adevarat nu este nici ignorant, nici crud, nici gelos, nici razbunator, nici partinitor, nici ilogic in gandire si exprimare, nici nedrept, nici…, cum sunt zeii din cartile “sacre“ mentionate anterior.
In concluzie, Credinta in Dumnezeul adevarat, situat deasupra sutelor de religii existente pe Pamant, ne intareste personalitatea de om modern, ne permite colaborarea benefica cu orice persoana (de orice rasa, etnie, religie ori sex), in orice zi a anului, astfel incat constituie cel mai important factor al succesului personal si national. Lipsa de succese economice din Romania este o consecinta directa a lipsei de credinta in Dumnezeu si a divinizarii zeilor salbatici din religia iudeo-crestina.
2. Crede in tine insuti, Omule!
Credinta in fortele proprii, in capacitatea proprie de a rezolva cu succes orice problema de viata, defineste majoritatea covarsitoare a oamenilor de succes. Ea nu poate fi confundata cu narcisismul, auto-adularea ori cu supraaprecierea, sentimente negative, proprii oamenilor inferiori.
In continuare,voi sintetiza pentru dumneavoastra cateva reguli de dezvoltare a increderii in sine, in propriile forte.
a. Nu scuipa niciodata in oglinda!
Prima componenta a credintei in sinele propriu este respectul de sine. Nimeni nu va cunoaste mai bine calitatile, defectele si faptele, nimeni nu va poate judeca mai bine decat dumneavoastra insiva. Aproape toti oamenii poarta masti sociale, prin care prezinta societatii imagini conforme cu morala si dreptul, cu scopul de a parea cat mai onesti, mai seriosi si mai demni de respect. Nici un preot nu recunoaste din altar ca-si face meseria din lacomie, asa cum bine observa Nietzsche. Nici un politician nu striga de la tribuna Parlamentului Sunt un hot, percep comisioane si iau mita! Nici o ucenica a sfintei Magdalena nu spune pur si simplu sunt curva, ci gaseste un eufemism de tipul sunt dansatoare, animatoare etc. Dualismul personalitatii umane, cu masca si fara masca, o slabeste, din cauza cheltuielii de energie necesara jucarii rolului social asumat. Cele mai puternice personalitati sunt cele care nu poarta masca, care au aceeasi “ fata “ in intimitate si in societate.
Un om de succes, asa cum veti deveni dumneavoastra, nu poarta masca sociala, facand exceptie de la regula mascarii. In acest scop, el isi corijeaza toate defectele de personalitate, elimina dualismul si se prezinta intotdeauna asa cum este in realitate. Constiinta faptului ca esti un om serios, cinstit, curajos, demn, lipsit de complexe negative, harnic, intreprinzator etc., iti creeaza o stare de bine psihic foarte potrivita oricarei reusite, iti creeaza respectul de sine. Cand veti ajunge sa nu va fie rusine de nimic din ce ati facut si faceti, cand veti ajunge sa nu aveti si sa nu ascundeti vreun gand sau fapta rusinoasa (imorala,ilegala), cand veti simti mandrie si multumire pentru modul dumneavoastra de a gandi,vorbi si face, sa stiti ca v-ati capatat cel mai puternic intaritor – respectul de sine. Din acea clipa, nu mai aveti de ce scuipa in oglinda care va reflecta chipul.
Intelegeti ca, pentru a reusi in viata, trebuie sa fiti cel mai nemilos judecator al propriilor slabiciuni si cel mai nemilos chirurg cu “ bubele “ din personalitate? Adevaratul succes, care produce buna dispozitie si mandrie intemeiata, se obtine de intreprinzatorul cu suflet curat precum cristalul si tare ca otelul, cu gandirea logica, pragmatica si realista, in fata careia nu rezista nici un fel de minciuna, inselatorie sau manipulare. Nu scuipa in oglinda, prietene necunoscut! Dezintegreaza fara mila din psihicul tau toate trasaturile de personalitate negative, toate pulsiunile animalice, toate pornirile necinstite, nedemne si neomenoase! Cand te vei respecta pe tine insuti pentru modul de simtire, gandire, vorbire si actiune, vei constata ca deja te respecta toata lumea, inclusiv adversarii.
b. Niciodata nu e prea tarziu!
Este o alta regula a intaririi increderii in sine. Privesc cu stupoare la concetatenii mei, multi mai tineri decat mine si nu-mi vine sa-mi cred urechilor cand aud expresii dezangajante de tipul nu se mai poate face nimic,suntem pierduti, e prea tarziu sa mai facem ceva, nu se mai poate remedia nimic, dezastrul e prea mare sa mai putem face ceva, numai Dumnezeu mai poate face ceva etc. Desigur, Dumnezeu poate intotdeauna, dar nu este sluga la ignoranti si lenesi, nu ne pune in traista ceea ce noi, oamenii, putem obtine prin folosirea la maxim a capacitatilor inascute sau deprinse prin invatare. Numai mortii sunt prea tarzii este regula omului de succes. Cateva exemple va vor lamuri ca, la orice varsta si in orice situatie, mai exista speranta si cai de actiune pentru a obtine succesul si viata normala.
Thomas Edison, un titan al stiintei cu merite deosebite in inventarea becului electric, fonografului, tramvaiului, incubatorului de pasari precum si in perfectionarea telefonului, a fost exmatriculat inca din clasa a patra, de catre o invatatoare bigota si inculta, din a carei scrisoare reproduc doua afirmatii: Domnule Samuel Edison, baiatul dumneavoastra Tom este prost, lenes, rau si obraznic. Ai face bine sa-l trimiti sa pasca porcii, deoarece eu cred ca n-are sa iasa nimic bun din el. Ei, ce spuneti, dragi amici, de aceasta “ profetie “? Ce s-ar fi intamplat daca parintii si copilul ar fi receptionat sugestia negativa a “ specialistei “ si ar fi spus Daca nu se poate altceva, la porci! Poate vi se pare un caz extrem, cu totul iesit din comun in lumea oamenilor de succes?
Giotto di Bondone si-a inceput cariera ca cioban, a continuat ca mozaicar, apoi a abordat pictura si arhitectura, devenind faimos si bogat. Shakespeare a fost, pe rand, pedagog si notar, inainte de a ajunge celebru ca scriitor si dramaturg. Romancierul Walter Scott si-a inceput viata activa ca marunt functionar (grefier), apoi s-a inrolat in cavalerie, profesie ce nu i-a adus satisfactii, astfel ca, dupa varsta de 40 de ani, s-a lansat in literatura, devenind “ nemuritor “. Marele scriitor Jack London (John Griffith) a dus o viata aventuroasa si grea, ca marinar, cautator de aur, vanator si muncitor portuar. A inceput sa scrie mai tarziu, la comanda, contra cost (i se comandau nuvele cu un anumit numar de cuvinte), luptandu-se din greu cu gramatica si canoanele impuse de patroni. A ajuns celebru si avut, cum nu si-a imaginat vreodata. Bernard Palissy, inventatorul portelanului european, a fost analfabet, lucrand, pe rand, ca muncitor sticlar si olar. Obsesia vietii sale, reproducerea portelanului chinezesc, l-a costat circa 15 ani de munca si intreaga avere. Pentru arderea ultimei sarje de vase, a folosit mobilierul si dusumelele casei, fapt pentru care a fost considerat nebun. Cand, judecatorul s-a prezentat pentru a-l aresta (aceasta era procedura in acel timp), l-a gasit cu o vaza de portelan in brate. Reusise! A castigat o avere din inventia sa. Dragi amici necunoscuti, daca in loc sa va intoxicati cu emisiuni televizate proaste si cu literatura nociva, ati studia vietile oamenilor de succes, din cele mai vechi timpuri si pana azi, ati castiga enorm. Ati deveni mult mai optimisti, mult mai intelepti, mult mai cultivati, mult mai pregatiti si mai motivati pentru creatia de succes.
Varsta si nivelul de pregatire nu ne spun prea multe despre posibilitatile de succes ale unui om. Eu nu m-am pregatit niciodata pentru ceea ce fac in prezent (agent imobiliar). Stiti cati liber intreprinzatori de succes n-au avut pregatire in domeniul in care au reusit magnific, castigand glorie si avere? Majoritatea. Ciudat dar adevarat: majoritatea inventiilor le fac oamenii din afara profesiei, datorita faptului ca nu sunt afectati de rutina, nu sunt limitati de ideea imposibilitatii, au idei noi si motivatia de a reusi.
Niciodata nu e prea tarziu, in nici un domeniu de activitate, in nici o situatie de viata. Cine se sperie de necazuri nu le va rezolva niciodata. Cine asteapta sa le rezolve altii problemele va trai prost. Cine se sperie de situatia economica de criza nu face nimic pentru salvare. Noi ne speriem de catastrofa economica in care ne-au adus guvernantii postdecembristi? Cum de nu s-au speriat japonezii, dupa cel de-al doilea razboi mondial, cand aveau economia in ruine, ocupanti straini pe teritoriu si experienta ingrozitoare a infrangerii cu o arma “ zeiasca “? In 55 de ani de la umilitoarea infrangere, ei au ajuns natiunea cu cea mai mare eficienta economica din Lume. De ce n-am ajuns si noi, cu toate ca dispunem de conditii naturale,climaterice si culturale superioare? Pentru ca am spus Nu se poate! Pentru ca n-am intalnit inca disperarea, in care sa ne spunem Invingem sau murim de foame si de frig! Pentru ca ne-am invatat sa tragem mata de coada, sa traim de azi pe maine, fara planuri de viitor. De aceasta situatie negativa, sunt vinovati dascalii natiunii – intelectualii. Ei trebuiau sa creeze si sa dezvolte starea de spirit necesara succesului in plan material si cultural al majoritatii populatiei. Din nefericire, multi sunt pseudo-intelectuali, minati de ignoranta si vicii degradante, suflete batrane si urate, cum spunea Eminescu,
Nu e prea tarziu omule! Ridica-te in picioare si infrunta greutatile vietii, din toate puterile tale! Ridica-te, caci nu vei regreta! Vei obtine succes si fericire!
c. Intotdeauna poti face mai mult decat ai facut pana acum!
Interesanta regula, nu-i asa? Interesanta, adevarata, mobilizatoare si creatoare de succes. Ideea neputintei este o sugestie negativa receptata din societate sau creata pe nesimtite, in inconstientul propriu, prea lenes sa lupte pentru mai bine. Aproape tot ce a creat un om poate fi reprodus si intrecut de alt om, este regula succesului. Geniile sunt rare, insa majoritatea purtam in creier samanta supraomului, a omului de exceptie, capabil sa inventeze, sa creeze, sa inoveze, sa descopere bunuri si valori din care sa traiasca mai bine. De noi depinde daca samanta ajunge supraom sau un nenorocit de ratat, un balast de care ii este sila si lui insusi.
N-am dreptate in cele spuse? Va rog sa va amintiti cate sugestii negative ati infrant si ati depasit in viata! Ati infrant sovaiala, invatand sa scrieti. Ati distrus frica, deprinzand mersul pe bicicleta, inotul, lunecarea pe schiuri, calatoria prin intuneric, dormitul singur, despartirea de parinti, pentru a merge la studii sau in tabere si excursii. V-ati invins tracul, infruntand profesori rai, recitand sau cantand in public, declarandu-va dragostea fata de o persoana care va intimida etc. V-ati depasit pe dumneavoastra cel slab, cand ati rezistat somnului, foamei, frigului ori altor privatiuni pentru care familia nu va pregatise; asa ati ajuns dumneavoastra cel puternic. Poate nu suficient de tare, deoarece mai sovaiti, mai credeti ca in fata noastra, a oamenilor, exista mii de limite, obstacole si imposibilitati. Va asigur ca nu exista decat foarte putine, in plan fizic, deoarece in plan psihic putem invinge aproape orice obstacol.
Nu uitati, insa, ca orice actiune porneste din psihic, din gand, apoi devine realitate! Cum ganditi si imaginati, asa veti vorbi si actiona. Din aceasta clipa, nu veti mai folosi niciodata expresii de felul aceasta nu se poate, e imposibil, nu e de nasul meu, nu pot face, ma depaseste etc.!
Nu cautati niciodata argumente pentru a demonstra ca o anumita activitate pozitiva, benefica pentru dumneavoastra, pentru alta persoana sau pentru natiune e imposibila! Cautati argumente pentru a demonstra ca este posibila si solutii de a transforma posibilitatea in realitate! Stiti ce fac eu acum? Mut comutatorul gandirii dumneavoastra, din pozitia negativ catre pozitia pozitiv. Stiti de ce o fac? Deoarece romanii sunt foarte inteligenti si ingeniosi, insa au fost conectati gresit, la negativ sau, in cel mai bun caz, la pasiv, astfel ca-si folosesc energia psi pentru a-si justifica esecul, delasarea si dezangajarea. Cu aceeasi cantitate de energie psi se poate demonstra posibilul, se pot imagina si fundamenta solutii economice, se poate obtine succes. Aceasta este diferenta dintre un motor care merge in gol (ratatul) si altul care merge in plin (omul de succes).
Prieteni cititori, in dumneavoastra zac forte imense, in stare latenta. Nici nu stiti cat de mari sunt si cat de multe puteti realiza cu ele. Trebuie sa le descatusati, spunand mereu se poate, posibil, se face, se va face, gasesc eu o solutie, hai sa gasim o solutie! iesim noi si din criza asta, o rezolvam noi si pe asta etc. Spuneti! Analizati situatia! Folositi-va imaginatia pentru a inventa solutii de iesire din criza! Faceti planuri de iesire si selectionati-l pe cel mai bun! Discutati cu alte persoane planurile, pentru a folosi inteligenta colectiva! Cand va asigurati ca planurile sunt posibil de indeplinit, aplicati-le cu toata credinta si tenacitatea! Majoritatea vor reusi, poate nu chiar in modul ideal, dar vor reusi. O parte vor sfarsi cu esecuri. Nu va demoralizati in fata esecurilor, chiar repetate! Calmati-va! Reganditi schema de actiune! Cautati alta solutie, alt plan si reluati activitatea! Stiti ca Edison a facut circa 2000 de incercari pana ce a reusit sa inventeze becul electric? Stiti ca prototipul motorului Diesel a explodat, punand in pericol viata genialului inventator? Va amintiti de olarul analfabet si “ obsedat “ care a inventat portelanul? Stiti…In orice opera din orice domeniu, numai 10% este inspiratie iar restul de 90%, transpiratie.
Eu pot face acest lucru si-l voi face! spus din toata inima inseamna inca un pas pe verticala inaltarii dumneavoastra. Manati de nevoie ati invatat sa faceti multe operatii pentru care nu ati avut instruire profesionala sau manati de o pasiune sau de un interes. Ce va opreste sa va dezvoltati interesul pentru un domeniu cat mai rentabil, care sa va aduca castiguri suplimentare? Nimic. Stiti ca se poate. Actionati!
d. Eu pot mai mult decat cutare, ma voi mobiliza si-l voi depasi!
Inca o regula care invita la confruntare, la competitie in plan intelectual si fizic, in vederea obtinerii unor rezultate economice superioare celor obtinute de cunoscuti. Dintr-un anumit punct de vedere, scoala invata prost destui copii. ii invata sa stea in banca lor, in patratica din catalog, in lista cu ordinea din promotie sau in tabelul cu premianti. In mod inconstient, in creierul copilului instruit formal, fara cunostinte de psihologie si creativitate, se insinueaza ideea ca locul sau este intr-o pozitie inferioara. El crede ca trebuie sa-si vada lungul nasului, ca nu poate provoca si depasi colegii straluciti, ca nu poate darama statuile predecesorilor, ale caror realizari si vorbe sunt considerate geniale, imposibil de atins de alte persoane. La fel patesc copiii cu parinti prea culti (dar fara pregatire psihologica!), care strivesc creativitatea personala a odraslelor cu “ greutatea “ personalitatii lor. Numai ideea de a ajunge si a depasi parintele savant ii sperie. In realitate, succesul si progresul sunt asigurate de vesnica depasire a dascalilor de catre invatacei si a vechiului de catre nou.
Proverbul Cine poate oase roade nu exprima adevarul. Fiecare om poate mai mult, poate depasi persoane care, la un moment dat, au realizari mai mari in plan economic, cultural,stiintific, etc. Ideea inferioritatii perpetue este neadevarata, contraproductiva si demobilizanta. Nici un om, din nici un domeniu de activitate, nu e zeu. Toti pot fi ajunsi si depasiti. Aceasta regula este confirmata zilnic, de catre sportivi, oameni de stiinta, comercianti, oameni de afaceri, studenti etc. Daca pana acum, vi s-a parut ca nu veti ajunge niciodata la nivelul economic al unei persoane bogate, dintre cunoscutii dumneavoastra, e timpul sa va spuneti cu toata ambitia: Eu sunt mai inteligent, mai pregatit, mai tenace si mai econom decat Popescu, fapt pentru care il voi ajunge si-l voi depasi! Nu numai ca o spuneti. Trebuie sa ganditi actiunea ca posibila si sa cautati solutii practice de transformare a posibilitatii in realitate. Clar?! Asa trebuie sa procedati. Nu va mai lasati striviti de aparente superioritati! Sunt numai aparente. Incercati si veti constata ca se poate, ca-i depasiti usor pe cei ce par de nedepasit! Eu, [numele dvs aici] voi ajunge mai bogat decat [... alegeti dvs personalitatea ...] si mai celebru decat dansul! Asa va fi cu siguranta! Sunt mai bun decat dansul in orice privinta! Dumneavoastra nu?
e. Sunt stapan pe constiinta si vointa mea, pe destinul meu, astfel ca reusita depinde in mare parte de mine insumi!
Aceasta regula nu prea seamana cu miorlaiala mistica, dar e adevarata. Nu stiti care miorlaiala? Cea de tipul daca o vrea Domnul sau cum o vrea Domnul, tip de gandire care pune la indoiala faptul ca Dumnezeu ajuta intotdeauna oamenii care gandesc corect, creeaza si muncesc cinstit. Constiinta faptului ca gandim corect si actionam moral pentru inavutirea proprie si a societatii exclude sovaieli de tipul daca o vrea Domnul. Atat timp cat gandim si facem bine, Dumnezeu este alaturi de noi, ne incurajeaza prin ganduri, ne inspira solutii, ne apara de necazuri, ne intretine speranta in reusita, ne intareste psihic si fizic dincolo de orice limita imaginabila. Nu credeti?
Credinta ca rezolvarea majoritatii problemelor depinde numai de noi ne dezvolta o puternica incredere in noi insine, in viata si in succes. Cand aceasta incredere patrunde profund in suflet, dupa obtinerea unor succese remarcabile, aproape nimic n-o mai poate distruge. Un om “ autohipnotizat “ de aceasta credinta rezista la orice necaz, calca peste obstacole, se aduna din cenusa unor tragedii personale sau familiale si obtine tot ce vrea, oricand doreste. Din aceasta clipa, dragi amici, in sufletele dumneavoastra a incoltit si creste, pana la dimnesiuni colosale, credinta adevarata ca sunteti stapani pe viata dumneavoastra, sunteti personalitati independente si puteti face orice doriti, prin concentrarea constiintei si vointei.
Sunt stapan pe mine insumi si pot realiza orice imi pun in gand, este regula vietii dumneavoastra, din aceasta clipa, catre viitor. Nici o sugestie contrarie n-o va distruge, nici un esec n-o va intuneca! Pastrati-o si dezvoltati-o, prin repetare zilnica, in stil autosugestie! Convingeti-va dumneavoastra insiva de adevarul ei, prin teste si incercari pe care le stabiliti si le executati dupa studierea acestui capitol! Orice test si incercare depasita determina dezvoltarea increderii in sine, independenta de gandire si actiune si siguranta atingerii oricarui scop, prin mobilizarea fortelor personale. Insist asupra acestor recomandari, deoarece societatea in care ne-am nascut ne-a educat supusi, dependenti de sefi, de parinti, lideri sau soti (in cazul femeilor), neincrezatori in posibilitatile proprii, gata sa asteptam ajutor de la altii sau de la Divinitate. Trebuie sa ne mobilizam pe cont propriu, nu-i asa? Cugetati un pic si-mi veti da dreptate!
Aceasta sugestie puternica, Sunt stapan pe mine insumi si fac orice-mi pun in gand!, va dezvolta o trasatura de personalitate pe care o admirati pe la eroii din filme – siguranta de sine. Totodata, ea distruge din temelii multe sentimente negative: nesiguranta, dezangajarea, delasarea, pesimismul, complexe de inferioritate, neputinta si zadarnicie. Nu stiti cum arata aceste sentimente si complexe sentimentale negative? Faceti un efort de memorie si amintiti-va ce auziti prin societate! Ce auziti? La ce bun atatea eforturi?, Se poate si asa!, Lenea n-a omorat pe nimeni, Nu suntem noi in stare de asa ceva. N-ati auzit astfel de expresii dezangajante? Puturosii au dezvoltat chiar sisteme filozofice pentru a-si justifica lipsa de activism. Din nefericire, astfel de idei filozofice orientale au patruns in psihologia nationala romana, in timp ce majoritatea orientalilor sunt foarte harnici (vezi japonezii, chinezii, coreenii, vietnamezii, thailandezii !) Cum scoatem “ bubitele “ filozifice negative din capetele romanilor? Prin mobilizare, oameni buni. Daca vreti sa reusiti in viata, nu trebuie sa actionati sectar, ci sa mobilizati cat mai multi oameni in aceeasi directie. Astfel, nu veti mai fi privit ca o curiozitate, veti avea parteneri de munca si relaxare, veti avea cu cine sa va bucurati impreuna de succesele obtinute. Cu aceasta, inchei aici si voi continua in urmatorul capitol care se va numi “ Crede in oamenii corecti! “.
3. Povesti moralizatoare.
Stelele de mare
A fost odata ca niciodata un om intelept care obisnuia sa se plimbe pe malul oceanului atunci cand se relaxa. Intr-o zi, in timpul plimbarii obisnuite, a vazut o silueta umana care se misca la fel ca un dansator. Omul zambi in sinea sa gandindu-se ca cineva avea chef sa danseze in acea zi pe plaja. Incepu sa mearga mai repede si se apropie de silueta, pana cand observa ca aceasta era un tanar care nu dansa, ci se apleca si culegea ceva de pe plaja si, apoi, cu miscari delicate, arunca acel lucru in ocean. Omul se apropie mai mult de tanar, il saluta si il intreba ce anume face. Tanarul se opri, se uita la om si-i raspunse:
- Arunc stelele de mare inapoi in ocean!
- Dar de ce faci asta?
- Soarele este sus si este reflux. Daca nu voi arunca stelele de mare inapoi in ocean, acestea vor muri din cauza caldurii si uscaciunii pana va reveni fluxul.
- Dar,tinere, nu iti dai seama ca sunt kilometri intregi de faleza si multe stele de mare de-a lungul tarmului? Cum ai putea sa faci ceva care sa conteze? Ce impact ar avea actiunile tale? Cum ai putea oare face diferenta?
Tanarul asculta politicos. Se apleca, lua de jos o noua stea de mare si o arunca in ocean. Apoi, se intoarse catre om si-i spuse:
- Poate ca nu pot face diferenta pentru toate stelele de mare, dar pentru aceasta stea care acum s-a intors in ocean…am facut o diferenta!
Termenul “ a face diferenta “ (to make a difference- in engleza) este dificil de tradus si de inteles pentru romani. Este vorba despre o actiune pe care o facem si care are un anume impact asupra celor din jur si in acelasi timp ne caracterizeaza modul de a gandi. De multe ori, cand ne aflam intr-o multime de oameni cu idei contrare, actiunile noastre par la fel de inutile ca actiunea de a arunca o stea de mare in ocean. Si totusi, a ramane pe pozitii si a ne impune opinia calm, poate servi drept model pentru necunoscutii din multime care vor fi impresionati de ceea ce facem si care, la randul lor, vor capata curaj…sa faca diferenta. Povestea se potriveste mult acestei societati romanesti actuale; poate ca nu pot face mare lucru pentru moment, dar sunt sigur ca pot atinge inimile si mintile catorva oameni… si asta e tot ce conteaza.
Va urez sanatate, succese, pace in suflet si lumina in minti!