Treceți la conținutul principal

Cooperativele, soluţia relansării agriculturii româneşti.


Cooperativele, soluţia relansării agriculturii româneşti. Conceptul nu este apreciat de cultivatorul român, deşi este susţinut de UE


Conceputul de cooperativă agricolă poate stârni amintiri dureroase în rândul românilor, din cauza perioadei comuniste. Însă specialiştii străini susţin că aceasta poate fi cea mai bună soluţie pentru relansarea agriculturii româneşti, în contextul în care mai mult de jumătate din terenul arabil din România este lucrat de ferme mici, sub zece hectare.
Cooperativele, soluţia relansării agriculturii româneşti. Conceptul nu este apreciat de cultivatorul român, deşi este susţinut de UEÎn contextul ameninţării unei foamete globale, terenurile agricole rămân la mare căutare, iar România este unul dintre principalii ofertanţi de pe piaţa europeană. Organizaţia pentru Agricultură şi Hrană avertizează că producţia de hrană la nivel mondial trebuie să se majoreze cu 70%, în următorii 35 ani, pentru a susţine nevoile unei populaţii în creştere. Însă dacă marii investitori internaţionali pot trece peste lipsa tehnologizării terenurilor arabile de la noi, aceştia nu pot neglija suprafeţele mici şi nu au răbdare să achiziţioneze câteva hectare de la mai mulţi proprietari.
„Terenurile agricole sunt la mare căutare, însă ideal ar fi ca acestea să nu fie întrerupte, parcelate. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care nu intră investitori mari în România, deoarece nu mai sunt loturi cu suprafeţe mari”, declară pentru IMOPEDIA.ro Dr. Jörg Thalmann, specialist imobiliar de origine română.
Peştii nu pot supravieţui singuri, aşa că se adună în bancuri
Investitorii români mici şi mijlocii au realizat potenţialul acestui segment, iar stimulaţi de preţul mic al terenului arabil, au intrat în afaceri. Însă, ca şi ţăranul de rând, au aflat pe propria piele că nu este uşor pentru un producător agricol să răzbească în piaţă, mai ales într-o ţară unde speculanţii fac legea.
„A existat aceeaşi situaţie în Austria şi există în continuare – nici nu cred că există ferme mari aici, majoritatea fiind producători mici şi mijlocii. Aceştia şi-au unit puterile, s-au asociat şi au colaborat, urmând exemplul peştilor, care nu pot supravieţui singuri, aşa că se adună în bancuri. Astfel că nu au mai vândut produsele obţinute de pe zece hectare, ci de pe 1.000 hectare (în cazul cooperativelor cu 100 membri). Drept urmare, au reuşit astfel să coboare preţul final şi au putut fi competitivi”, afirmă Christian Nowotny, expert şi trainer imobiliar.
Cooperativa agricolă necesită minimum cinci membri, persoane fizice sau juridice, având scopul de a promova interesele economice ale acestora. Uniunea Europeană susţine şi promovează acest concept, iar legea cooperativelor agricole a intrat în vigoare încă din 2005. Cu toate acestea, o astfel de formă de asociere este în general agreată de producătorii tineri, mai ales de cei care au revenit în România după ani de lucru peste hotare. Din lipsă de informare, cei mai mulţi ţărani sunt reticenţi în a forma astfel de asociaţii, asociind termenul cu înstrăinare sau expropriere. Numeroşi producători aşteaptă soluţii din alte părţi, lamentându-se că nu sunt ajutaţi de stat, deşi cooperativele agricole beneficiază de anumite subvenţii şi scutiri de taxe şi impozite.
„Întotdeauna am susţinut că salvarea nu trebuie să vină din partea statului, omul de rând trebuie să aibă planul lui de lucru, să îşi stabilească exact ce trebuie să facă. Un producător mic, cu o fermă sub 10 hectare, trebuie să producă în aşa fel încât să fie rentabil să vândă pe plan local şi, de ce nu, chiar pe piaţa externă. Ideea de cooperativă era extrem de eficientă, dar cea aplicată în perioada interbelică, nu după modelul comunist”, arată Dr. Thalmann.
Managementul resurselor, un capitol la care au mai greşit şi alţii înaintea noastră
Avantajele unei cooperative agricole sunt incontestabile – suprafaţa de cultivare creşte odată cu numărul membrilor, scad semnificativ costurile de producţie, se pot crea puncte de desfacere directă a propriilor produse, astfel încât intermediarii pot fi excluşi. Însă în România, aceste beneficii pălesc în faţa dorinţei de a fi propriul stăpân al utilajelor, fiind mai puternic dezideratul de a fi singurul destinatar al profitului.
„În multe ţări europene, s-a făcut aceeaşi greşeală: fiecare fermier voia să aibă propriile maşinării, astfel că investeau sume uriaşe în piese pe care le foloseau numai două-trei săptămâni/an. Utilajele agricole sunt costisitoare, astfel că reprezintă una dintre cele mai neinspirate investiţii. Din nou, este mult mai rentabil să faci parte dintr-o cooperativă, să cumperi maşinării împreună cu alţii şi să le foloseşti prin rotaţie, ba chiar să le şi închiriezi”, explică pentru IMOPEDIA.ro Christian Nowotny.
„Micro-întreprinzătorii agricoli au alternativa de a fuziona parcelele de teren în exploataţii agricole mai mari, pentru a putea accesa mai uşor produse bancare de finanţare şi alte oportunităţi oferite de economia de piaţă”, întărește Sorin Mititelu, Director Managementul Segmentelor Retail BCR.
Deocamdată, investitorii străini sau românii care au lucrat prin alte ţări par a fi singurii care înţeleg potenţialul segmentului agricol. Aceştia privesc imaginea de ansamblu, o afacere pe termen lung, nu una din care profitul începe să apară din primul an. Dar în condiţiile în care mai mult de jumătate din terenul arabil este lucrat de producători mici, iar potenţialul agricol autohton ar putea reprezenta asul din mâneca economiei româneşti, cooperativele agricole ar merita o analiză mai atentă din partea micilor oameni de afaceri din domeniu.

Postări populare de pe acest blog

Vrei sa lucrezi pentru Masaroli? Citește mai întâi sa te angajezi și apoi mai gândește-te!

Fostul Eurotrasporti actualul Mesaroli. După o perioadă lungă în care am lucrat la o altă firmă italiană pe 2100€ lejer ma mâncat ca pe maimuță să merg la 2700€ pe lună ,am primit o recomandare de la un coleg să mă angajez la Mesaroli că se plătește mai bine și camioanele sunt bune din punct de vedere tehnic și igienic, într-adevăr nimic de reproșat! Am discutat la telefon cu Zjeliko salariul și perioada de lucru , am întrebat dacă se lucrează la program, dacă sunt probleme cu plățile pentru parcări având în vedere că se lucrează 90% pe Anglia, a răspuns pozitiv la toate întrebările mele, am plecat plecat liniștit se acasă către Verona bineînțeles drumul plătit de mine că la angajare nu decontează. Prima zi la firmă am fost testat de un angajat ce se ocupă de parcul de camioane pe nume Dusan. Am condus pe străzile din Trevenzuolo, am băgat la rampă, am cuplat/decupat , am învățat cum se lucrează cu FlottaWeb-ul, am arătat de ce sunt în stare , mi-a explicat să merg cât mai eco

Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata!

Piramida nevoilor umane – de Abraham Maslow Succesul se invata! – capitolul unsprezece Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata! MOTTO: “ O motivatie corecta este mai puternica decat forta! “ I.    Oamenii sunt fiinte deosebit de complexe, imposibil de redus la formule astrologice, gematrice sau de alt fel. Daca-i studiem, nu se poate sa nu ne mire marea varietate de raspunsuri ale acestora la diversi stimuli materiali sau spirituali. De exemplu, o fata frumoasa care trece pe strada determina un baiat sa intoarca capul dupa ea. De ce? In acelasi timp, un altul trece pe langa ea total nepasator. De ce? Si un alt exemplu.Un om ofera o suma de bani la doi adolescenti, sa-i taie o gramada de lemne. Unul ridica din umeri si pleaca. Celalalt executa incantat sarcina. De ce aceasta deosebire? Motivatia ne raspunde la astfel de intrebari, fapt pentru care a intrat in limbajul uzual, sub diferite forme: Ce motiv a avut sa faca cutare lucru? De ce nu

Italia: salariile neplătite și modalitățile de recuperare a banilor datorați de către angajator

Am văzut și auzit cu toții, din păcate, de când suntem în Italia, multe cazuri de neplată a salariului. Ceea ce nu am văzut, sau, nu ni s-a adus la cunoștință multora dintre noi, este modalitatea de a recupera salariile neplătite și pașii de urmat în aceste cazuri, mulți renunțând sau pierzând chiar și mii de euro, neștiind ce se poate face sau fiind foarte pesimiști în această privință. ATENȚIE: Dacă nu se ia nici o măsură pentru a recupera salariile datorate de angajator în timp de 5 ani, datoria se prescrie, angajatul sau fostul angajat nemaiavând dreptul sau posibilitatea de a recupera banii. În primul rând, în caz de întârziere a plății salariului,  angajatul trebuie să refuze semnarea oricărui document sau ”busta paga”  care ar putea confirma plata salariului neprimit de la angajator. În alternativă, pentru a obține o probă validă că salariul nu a fost plătit, e de ajuns să scrieți pe ”busta paga” următoarele cuvinte:  ”per ricevuta e presa visione”  și să vă puneți semnătu