Chiar dacă nu mai există creditele obţinute doar cu buletinul, împrumuturile din magazin rămân în continuare tentante pentru mulţi dintre românii care îşi doresc să cumpere diverse bunuri.
„Principalul avantaj al creditului oferit în magazin este că documentaţia se depune în acelaşi loc de unde îţi cumperi bunul. Practic, depui toate actele necesare în magazin şi revii în câteva zile ca să îţi ridici bunul, dacă dosarul de credit s-a aprobat. Banca trimite banii direct in contul comerciantului, astfel ca nu trebuie să îţi mai faci griji legate de plată”, explică reprezentanţii expertulbanilor.ro.
Uşurinţa cu care se obţin aceste credite are însă în spate un mare dezavantaj: costul. DAE trece frecvent de 30% pe an şi poate ajunge, în unele cazuri, chiar şi la 50%. Aşadar, verificaţi cu atenţie costurile acestor credite. Întrebaţi care este Dobânda Anuală Efectivă şi nu vă lăsaţi păcăliţi de denumirea acestor împrumuturi. Chiar daca se numeşte „credit fără dobândă” sau „cu rate cadou”, aceste credite presupun o serie de costuri pe care ar fi bine să le aflaţi înainte de a semna orice contract de împrumut.
În mod normal, un credit de nevoi personale în lei are o dobândă anuală efectivă de 15-20%, dacă este contractat direct de la bancă, ceea înseamnă o sumă înapoiată în final mult mai mică. Astfel, este mult mai avantajos să mergeţi la bancă şi să solicitaţi direct un credit. Banii pot fi ridicaţi de la ghişeul instituţiei financiare fără niciun comision de retragere de numerar, conform legii, şi apoi mergeţi în magazin, pentru a achita bunul dorit.