Treceți la conținutul principal

Sankt Petersburg, lux rusesc la un preţ semificativ mai mic decât în Moscova


Sankt Petersburg este al doilea oraş ca mărime din Rusia, dar şi un important centru cultural european. Oraşul istoric beneficiază de cel mai însemnat port rusesc la Marea Baltică, astfel că este un valoros centru comercial rusesc, ceea ce atrage şi numeroşi oameni de afaceri străini. Aceste considerente au făcut ca preţul proprietăţilor din Sankt Petersburg să ajungă la un nivel comparabil cu alte mari oraşe europene.
Sankt Petersburg, lux rusesc la un preţ semificativ mai mic decât în MoscovaSankt Petersburg, cunoscut în trecut cu numele de Petrograd şi Leningrad, a fost fondat în 1703, de ţarul Petru cel Mare, ca o „fereastră către Europa”. A fost capitala Imperiului Rus până în 1918, iar astăzi, centrul oraşului este patrimoniu universal inclus pe lista UNESCO. În ciuda distrugerilor din timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, au reuşit să supravieţuiască magnificile clădiri în stil neoclasic sau baroc, cât şi numeroasele palate pentru care oraşul este faimos pe plan internaţional.
Circa 4,5 milioane de oameni locuiesc în Sankt Petersburg, astfel că este al doilea oraş ca mărime din Rusia, clasându-se pe locul patru între cele mai mari oraşe din Europa. De asemenea, Sankt Petersburg este cel mai nordic oraş european cu peste un milion locuitori.
Piaţa imobiliară din Sankt Petersburg este în continuare atractivă pentru investitorii străini, deoarece preţurile sunt considerabil mai mici decât în Moscova, deşi au ajuns la niveluri similare cu cele din alte importante oraşe europene. Cu toate acestea, achiziţia unei proprietăţi în Sankt Petersburg (sau şi în alte oraşe ruseşti) trebuie făcută numai după conştientizarea unor riscuri – există anumite probleme asociate cu dreptul de proprietate şi cu privatizarea proprietăţilor statului, precum şi un sistem greoi de protecţie socială care favorizează primii ocupanţi ai unei proprietăţi. Astfel, clienţii străini sunt sfătuiţi să apeleze la un consultant imobiliar familiarizat cu piaţa imobiliară din Sankt Petersburg.
Locuinţele renovate amplasate în clădiri istorice sunt extrem de apreciate de către clienţii străini
Rusia a trecut printr-un boom imobiliar între 1998 şi 2007, iar segmentul rezidenţial  din Sankt Petersburg nu a făcut excepţie. În numai şapte ani (între 2000 şi 2007), preţul locuinţelor noi a crescut cu 293%, în timp ce preţul locuinţelor aflate la al doilea proprietar a urcat cu 338%. În ciuda scăderilor masive din ultima vreme, raportul dintre preţul per metru pătrat al locuinţelor şi nivelul salariilor (la nivel naţional) este unul dintre cele mai ridicate din lume.
Preţul locuinţelor din St. Petersburg a crescut semnificativ în special datorită investitorilor străini, astfel că proprietăţile de aici au ajuns la valori similare cu cele din marile oraşe europene. Cu toate acestea, există oferte pentru toate buzunarele, în funcţie de zonă şi condiţii, dar multe dintre locuinţe au nevoie de recondiţionări masive pentru a ajunge la standarde occidentale.
Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:
  • Apartament central – 3.500 euro/mp
  • Apartament semicentral – 2.000 euro/mp
O tendinţă a ultimilor ani este ca numeroase apartamente din clădirile vechi să fie renovate şi transformate, cartierul Nevsky fiind cel mai popular în acest sens. După ce sunt restructurate şi restaurate, aceste locuinţe valorează şi mai mult, mai ales că sunt amplasate în cele mai bune zone ale oraşului, astfel că puţini îşi pot permite un astfel de cămin. Din ce în ce mai apreciate printre familiile cu venituri medii spre mari încep să devină casele cu grădină, în general amplasate în suburbii. Acestea au un preţ accesibil, unul din cele mai populare cartiere cu astfel de locuinţe fiind Insula Vasilievskii.
Locuinţele de lux se închiriază la preţuri exorbitante, deoarece oferta este limitată
În Sankt Petersburg, oferta de apartamente închiriate în regim hotelier este extrem de bogată, economiile fiind între 20% şi 50%, comparativ cu o cameră de hotel cu condiţii similare, însă cu o chirie mai ridicată decât în cazul apartamentelor normale. Zona, un loc de parcare asigurat, servicii de pază şi securitate, dar şi nivelul de renovare al locuinţei reprezintă cele mai importante aspecte la care se uită clienţii în acest oraş.
Valoarea medie a chiriei pentru apartamentele normale:
  • Apartament cu un dormitor – central: 700 euro/lună; semicentral: 450 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.100 euro/lună; semicentral: 800 euro/lună
Diferenţa dintre preţul de închiriere al unui apartament normal şi al unuia premium este mult mai mare în Sankt Petersburg decât în alte oraşe europene, deoarece oferta de astfel de locuinţe este extrem de restrânsă, în timp ce cererea este ridicată, mai ales din partea oamenilor de afaceri străini.

Postări populare de pe acest blog

Vrei sa lucrezi pentru Masaroli? Citește mai întâi sa te angajezi și apoi mai gândește-te!

Fostul Eurotrasporti actualul Mesaroli. După o perioadă lungă în care am lucrat la o altă firmă italiană pe 2100€ lejer ma mâncat ca pe maimuță să merg la 2700€ pe lună ,am primit o recomandare de la un coleg să mă angajez la Mesaroli că se plătește mai bine și camioanele sunt bune din punct de vedere tehnic și igienic, într-adevăr nimic de reproșat! Am discutat la telefon cu Zjeliko salariul și perioada de lucru , am întrebat dacă se lucrează la program, dacă sunt probleme cu plățile pentru parcări având în vedere că se lucrează 90% pe Anglia, a răspuns pozitiv la toate întrebările mele, am plecat plecat liniștit se acasă către Verona bineînțeles drumul plătit de mine că la angajare nu decontează. Prima zi la firmă am fost testat de un angajat ce se ocupă de parcul de camioane pe nume Dusan. Am condus pe străzile din Trevenzuolo, am băgat la rampă, am cuplat/decupat , am învățat cum se lucrează cu FlottaWeb-ul, am arătat de ce sunt în stare , mi-a explicat să merg cât mai eco...

Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata!

Piramida nevoilor umane – de Abraham Maslow Succesul se invata! – capitolul unsprezece Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata! MOTTO: “ O motivatie corecta este mai puternica decat forta! “ I.    Oamenii sunt fiinte deosebit de complexe, imposibil de redus la formule astrologice, gematrice sau de alt fel. Daca-i studiem, nu se poate sa nu ne mire marea varietate de raspunsuri ale acestora la diversi stimuli materiali sau spirituali. De exemplu, o fata frumoasa care trece pe strada determina un baiat sa intoarca capul dupa ea. De ce? In acelasi timp, un altul trece pe langa ea total nepasator. De ce? Si un alt exemplu.Un om ofera o suma de bani la doi adolescenti, sa-i taie o gramada de lemne. Unul ridica din umeri si pleaca. Celalalt executa incantat sarcina. De ce aceasta deosebire? Motivatia ne raspunde la astfel de intrebari, fapt pentru care a intrat in limbajul uzual, sub diferite forme: Ce motiv a avut sa faca cutare lu...

Italia: salariile neplătite și modalitățile de recuperare a banilor datorați de către angajator

Am văzut și auzit cu toții, din păcate, de când suntem în Italia, multe cazuri de neplată a salariului. Ceea ce nu am văzut, sau, nu ni s-a adus la cunoștință multora dintre noi, este modalitatea de a recupera salariile neplătite și pașii de urmat în aceste cazuri, mulți renunțând sau pierzând chiar și mii de euro, neștiind ce se poate face sau fiind foarte pesimiști în această privință. ATENȚIE: Dacă nu se ia nici o măsură pentru a recupera salariile datorate de angajator în timp de 5 ani, datoria se prescrie, angajatul sau fostul angajat nemaiavând dreptul sau posibilitatea de a recupera banii. În primul rând, în caz de întârziere a plății salariului,  angajatul trebuie să refuze semnarea oricărui document sau ”busta paga”  care ar putea confirma plata salariului neprimit de la angajator. În alternativă, pentru a obține o probă validă că salariul nu a fost plătit, e de ajuns să scrieți pe ”busta paga” următoarele cuvinte:  ”per ricevuta e presa visi...