Treceți la conținutul principal

Montreal, o metropolă agitată şi tolerantă, atrage investitori din întreaga lume

Montreal este o metropolă uriaşă, al doilea oraş ca mărime din Canada, după Toronto. Aparţinând de provincia Quebec, Montreal este un amestec al extremelor – engleza şi franceza oferă o atmosferă unică oraşului, vechiul şi noul se îmbină perfect, iar numeroase comunităţi se simt în acest oraş „acasă”.
Montreal, o metropolă agitată şi tolerantă, atrage investitori din întreaga lumeDenumit iniţial Ville-Marie, oraşul şi-a luat numele prezent datorită dealului Mount Royal, amplasat în inima oraşului şi se desfăşoară şi pe alte 74 de insule vecine, ca Insula Maicilor, Ile-Bizard, Ile-Ste-Helene şi Ile-Notre-Dame. Deşi era cunoscut ca şi „capitala comercială a Canadei”, Montreal a fost depăşit de Toronto de pe la mijlocul anilor ’70, atât din punct de vedere al puterii economice, cât şi a numărului de locuitori. În prezent, rămâne centrul cultural şi educaţional al Canadei, cu un însemnat rol comercial şi financiar la nivelul întregii ţări.
  • Peste 3,8 milioane oameni trăiesc în Zona Metropolitană Montreal
  • 70% din locuitori vorbesc acasă franceză, comparativ cu 18% engleză
  • Mai mult de 55% din populaţie vorbeşte atât franceza, cât şi engleza
Multe zone din Montreal au fost refăcute în cea de-a doua jumătate a secolului XX, în special pentru două evenimente uriaşe, ce au promovat oraşul pe plan internaţional: Expo 67 (Expoziţia Internaţională şi Universală din 1967) şi Jocurile Olimpice din 1976. Autorităţile au găsit o modalitate armonioasă de a îmbina clădirile istorice cu cele moderne, astfel că inima oraşului este formată din duzine de zgârie-nori.
Cunoscută pentru atmosfera prietenoasă şi relaxată, pentru clădirile istorice şi bisericile impozante (este denumit şi „Oraşul Sfinţilor”), dar şi pentru restaurantele de top şi uriaşele centre de cumpărături, metropola este faimoasă şi pentru o altă caracteristică surprinzătoare: „oraşul din subteran”, o vastă reţea de tuneluri, cu acces la magazine, hoteluri, cinematografe şi mici afaceri, totul protejat de temperaturile extreme din timpul iernii.
Numărul mare de străini ridică preţul de închiriere al apartamentelor
Canada este faimoasă pentru atitudinea tolerantă a oamenilor şi pentru atmosfera prietenoasă, iar Montreal este cel mai bun exemplu, astfel că este unul dintre cele mai vizitate oraşe canadiene. Drept urmare, metropola este printre primele alegeri ale străinilor când vine vorba de achiziţia sau închirierea unei locuinţe de vacanţă. Fiind al doilea oraş ca mărime din Canada, Montreal are o piaţă imobiliară extrem de activă, oferta de proprietăţi este variată, iar mulţi investitori achiziţionează o proprietate aici pentru a o închiria ulterior.
Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo:
  • Apartament cu un dormitor – central: 925 dolari/lună; semicentral: 670 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.600 dolari/lună; semicentral: 1.200 dolari/lună
Piaţa chiriilor este voluminoasă în Montreal, dar preţul de închiriere nu este tocmai mic, deoarece numeroase companii îşi au sediul aici, astfel că există o cerere costantă puternică din partea angajaţilor. Locuinţele oferite spre închiriere sunt atât nemobilate, cât şi complet utilate, ceea ce se reflectă în preţ. Cele mai multe apartamente închiriate în regim hotelier sunt în centrul oraşului, fiind o alegere populară printre expaţii veniţi în interes de afaceri. O locuinţă amplasată pe malul râului sau cu vedere spre Mount Royal are, în general, un preţ de închiriere chiar şi triplu faţă de o locuinţă similară amplasată într-o zonă mai puţin căutată.
Achiziţia unei locuinţe nu vine la pachet cu dreptul de şedere
Ca şi în alte mari oraşe ale lumii, zonele apropiate centrului sunt cele mai costisitoare, iar o casă spaţioasă cu grădină amplasată la marginea oraşului poate avea acelaşi preţ cu un mic apartament amplasat central. Vechiul Montreal (Vieux-Montréal) este o zonă foarte bine cotată, deşi relativ scumpă, în timp ce Golden Square Mile este cartierul cu cele mai luxoase proprietăţi din oraş, întinzându-se la poalele dealului Mount Royal. Costisitorul cartier are un puternic aer francez – clădirile, cafenelele, brutăriile şi numele străzilor, toate acestea amintesc de stilul de viaţă francez.
Preţul mediu al apartamentelor, conform Numbeo:
  • Apartament central – 3.200 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 1.200 dolari/mp
Investitorii sunt atraşi de Montreal, deoarece este o metropolă agitată, cu trafic intens, număr ridicat de turişti şi rată scăzută de infracţionalitate. În schimb, cetăţenii străini au dreptul să achiziţioneze un număr limitat de proprietăţi, iar deţinerea unei locuinţe nu garantează dreptul de şedere.
 

Postări populare de pe acest blog

Vrei sa lucrezi pentru Masaroli? Citește mai întâi sa te angajezi și apoi mai gândește-te!

Fostul Eurotrasporti actualul Mesaroli. După o perioadă lungă în care am lucrat la o altă firmă italiană pe 2100€ lejer ma mâncat ca pe maimuță să merg la 2700€ pe lună ,am primit o recomandare de la un coleg să mă angajez la Mesaroli că se plătește mai bine și camioanele sunt bune din punct de vedere tehnic și igienic, într-adevăr nimic de reproșat! Am discutat la telefon cu Zjeliko salariul și perioada de lucru , am întrebat dacă se lucrează la program, dacă sunt probleme cu plățile pentru parcări având în vedere că se lucrează 90% pe Anglia, a răspuns pozitiv la toate întrebările mele, am plecat plecat liniștit se acasă către Verona bineînțeles drumul plătit de mine că la angajare nu decontează. Prima zi la firmă am fost testat de un angajat ce se ocupă de parcul de camioane pe nume Dusan. Am condus pe străzile din Trevenzuolo, am băgat la rampă, am cuplat/decupat , am învățat cum se lucrează cu FlottaWeb-ul, am arătat de ce sunt în stare , mi-a explicat să merg cât mai eco...

Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata!

Piramida nevoilor umane – de Abraham Maslow Succesul se invata! – capitolul unsprezece Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata! MOTTO: “ O motivatie corecta este mai puternica decat forta! “ I.    Oamenii sunt fiinte deosebit de complexe, imposibil de redus la formule astrologice, gematrice sau de alt fel. Daca-i studiem, nu se poate sa nu ne mire marea varietate de raspunsuri ale acestora la diversi stimuli materiali sau spirituali. De exemplu, o fata frumoasa care trece pe strada determina un baiat sa intoarca capul dupa ea. De ce? In acelasi timp, un altul trece pe langa ea total nepasator. De ce? Si un alt exemplu.Un om ofera o suma de bani la doi adolescenti, sa-i taie o gramada de lemne. Unul ridica din umeri si pleaca. Celalalt executa incantat sarcina. De ce aceasta deosebire? Motivatia ne raspunde la astfel de intrebari, fapt pentru care a intrat in limbajul uzual, sub diferite forme: Ce motiv a avut sa faca cutare lu...

Italia: salariile neplătite și modalitățile de recuperare a banilor datorați de către angajator

Am văzut și auzit cu toții, din păcate, de când suntem în Italia, multe cazuri de neplată a salariului. Ceea ce nu am văzut, sau, nu ni s-a adus la cunoștință multora dintre noi, este modalitatea de a recupera salariile neplătite și pașii de urmat în aceste cazuri, mulți renunțând sau pierzând chiar și mii de euro, neștiind ce se poate face sau fiind foarte pesimiști în această privință. ATENȚIE: Dacă nu se ia nici o măsură pentru a recupera salariile datorate de angajator în timp de 5 ani, datoria se prescrie, angajatul sau fostul angajat nemaiavând dreptul sau posibilitatea de a recupera banii. În primul rând, în caz de întârziere a plății salariului,  angajatul trebuie să refuze semnarea oricărui document sau ”busta paga”  care ar putea confirma plata salariului neprimit de la angajator. În alternativă, pentru a obține o probă validă că salariul nu a fost plătit, e de ajuns să scrieți pe ”busta paga” următoarele cuvinte:  ”per ricevuta e presa visi...