Treceți la conținutul principal

În Ierusalim, activitatea imobiliară este intensă, în ciuda tensiunilor politice


Ierusalim este un oraş în care prezentul se îmbină cu trecutul, unde anticele străduţe înguste se intersectează cu bulevardele moderne, iar vechile cartiere pitoreşti se învecinează cu ansamblurile moderne de locuinţe. Oraş Sfânt al evreilor, creştinilor şi musulmanilor, capitala Israelului joacă un rol important pe plan naţional şi mondial.
În Ierusalim, activitatea imobiliară este intensă, în ciuda tensiunilor politiceIerusalim este capitala şi cel mai mare oraş al Israelului, dar şi una din cele mai vechi aşezări din lume, precum şi centrul a trei religii monoteiste. Amplasat în Munţii Iudeei, între Marea Mediterană şi Marea Moartă, Ierusalim are o lungă istorie, în care a fost distrus de două ori, asediat de 23 ori, atacat de 52 ori şi capturat şi recapturat de 44 ori. Deşi Ierusalim este capitala oficială a Israelului, unde îşi au sediul preşedintele ţării, guvernul, parlamentul, dar şi Curtea Supremă şi Rabinatul, în prezent, toate ţările îşi menţin ambasadele în alte oraşe, din cauza litigiului încă nerezolvat dintre Israel şi naţiunile arabe şi musulmane asupra statutului oraşului. În schimb, la Ierusalim deţin consulate mai multe state (SUA, Marea Britanie, Franţa, Italia, Grecia etc.).
Ierusalimul se împarte în Oraşul Vechi şi Oraşul Nou. Oraşul Vechi este delimitat de faimoasele ziduri ridicate încă din 1538 şi este împărţit în patru mari zone: Cartierul Creştin, Cartierul Armean, Cartierul Musulman şi Cartierul Evreiesc, toate având străzi strâmte, întortocheate şi veşnic aglomerate de pelerini şi turişti. Această parte a Ierusalimului a fost înscrisa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1981.
La polul opus de zona veche, Oraşul Nou sau Ierusalimul de Jos impresionează prin clădirile publice culturale sau comerciale moderne, prin străzile largi şi construcţiile impunătoare ce oferă atmosfera unei capitale contemporane. Această parte a Ierusalimului s-a dezvoltat continuu începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, datorită creşterii progresive a populaţiei în interiorul Vechiului Oraş.
Oferta de locuinţe de închiriat este constant depăşită de cerere, indiferent de perioadele anului
Chiriile au crescut simţitor în ultimii trei ani, Ierusalim fiind un oraş de mare interes turistic pe plan internaţional, dar şi un important centru universitar pe plan local. Cererea pentru locuinţe de închiriat depăşeşte oferta şi este constantă, nu există anumite perioade mai aglomerate sau mai relaxate. Drept urmare, Ierusalim atrage numeroşi investitori din întreaga lume, interesaţi de afacerile de tip buy-to-let.
Valorea medie a chiriei, conform Numbeo:
  • Apartament cu un dormitor – central: 700 dolari/lună; semicentral: 670 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.150 dolari/lună: semicentral: 1.000 dolari/lună
Locuinţele de calitate sunt scoase rar la vânzare, cu un preţ pe măsură
În ultimii 15 ani, gradul de împroprietărire la nivel naţional a scăzut constant, ajungând la 68% în 2008, de la aproape 75% în 1995, conform Global Property Guide. Cea mai mare problemă a pieţei imobiliare din Israel, dar şi din Ierusalim, este aceea că cererea depăşeşte cu mult oferta. Drept urmare, locuinţele de calitate ies rar pe piaţă şi cu preţuri mari.
Preţul mediu al apartamentelor, conform Numbeo:
  • Apartament central – 7.300 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 5.800 dolari/mp
Deşi instituţiile bancare sunt mai precaute acum decât în anii trecuţi, încă mai acordă credite ipotecare cetăţenilor străini. Dar, în general, clienţilor non-israelieni le este impus de către bancă un avans de 50% din valoarea proprietăţii.

Postări populare de pe acest blog

Vrei sa lucrezi pentru Masaroli? Citește mai întâi sa te angajezi și apoi mai gândește-te!

Fostul Eurotrasporti actualul Mesaroli. După o perioadă lungă în care am lucrat la o altă firmă italiană pe 2100€ lejer ma mâncat ca pe maimuță să merg la 2700€ pe lună ,am primit o recomandare de la un coleg să mă angajez la Mesaroli că se plătește mai bine și camioanele sunt bune din punct de vedere tehnic și igienic, într-adevăr nimic de reproșat! Am discutat la telefon cu Zjeliko salariul și perioada de lucru , am întrebat dacă se lucrează la program, dacă sunt probleme cu plățile pentru parcări având în vedere că se lucrează 90% pe Anglia, a răspuns pozitiv la toate întrebările mele, am plecat plecat liniștit se acasă către Verona bineînțeles drumul plătit de mine că la angajare nu decontează. Prima zi la firmă am fost testat de un angajat ce se ocupă de parcul de camioane pe nume Dusan. Am condus pe străzile din Trevenzuolo, am băgat la rampă, am cuplat/decupat , am învățat cum se lucrează cu FlottaWeb-ul, am arătat de ce sunt în stare , mi-a explicat să merg cât mai eco...

Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata!

Piramida nevoilor umane – de Abraham Maslow Succesul se invata! – capitolul unsprezece Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata! MOTTO: “ O motivatie corecta este mai puternica decat forta! “ I.    Oamenii sunt fiinte deosebit de complexe, imposibil de redus la formule astrologice, gematrice sau de alt fel. Daca-i studiem, nu se poate sa nu ne mire marea varietate de raspunsuri ale acestora la diversi stimuli materiali sau spirituali. De exemplu, o fata frumoasa care trece pe strada determina un baiat sa intoarca capul dupa ea. De ce? In acelasi timp, un altul trece pe langa ea total nepasator. De ce? Si un alt exemplu.Un om ofera o suma de bani la doi adolescenti, sa-i taie o gramada de lemne. Unul ridica din umeri si pleaca. Celalalt executa incantat sarcina. De ce aceasta deosebire? Motivatia ne raspunde la astfel de intrebari, fapt pentru care a intrat in limbajul uzual, sub diferite forme: Ce motiv a avut sa faca cutare lu...

Italia: salariile neplătite și modalitățile de recuperare a banilor datorați de către angajator

Am văzut și auzit cu toții, din păcate, de când suntem în Italia, multe cazuri de neplată a salariului. Ceea ce nu am văzut, sau, nu ni s-a adus la cunoștință multora dintre noi, este modalitatea de a recupera salariile neplătite și pașii de urmat în aceste cazuri, mulți renunțând sau pierzând chiar și mii de euro, neștiind ce se poate face sau fiind foarte pesimiști în această privință. ATENȚIE: Dacă nu se ia nici o măsură pentru a recupera salariile datorate de angajator în timp de 5 ani, datoria se prescrie, angajatul sau fostul angajat nemaiavând dreptul sau posibilitatea de a recupera banii. În primul rând, în caz de întârziere a plății salariului,  angajatul trebuie să refuze semnarea oricărui document sau ”busta paga”  care ar putea confirma plata salariului neprimit de la angajator. În alternativă, pentru a obține o probă validă că salariul nu a fost plătit, e de ajuns să scrieți pe ”busta paga” următoarele cuvinte:  ”per ricevuta e presa visi...