Treceți la conținutul principal

În Cairo, locuinţele din zonele limitrofe au preţuri mai ridicate decât cele centrale

Capitala aglomerată a Egiptului este una dintre cele mai eclectice metropole din lume, locul unde convieţuiesc în armonie belşugul şi sărăcia, istoria şi contemporanul. Cairo este un oraş al schimbării de zeci de secole, reuşind astfel să-şi menţină poziţia importantă pe scena internaţională. Piaţa imobiliară ţine ritmul şi se dezvoltă cu repeziciune, adaptându-se la contextul economic global.
CairoCairo este capitala Egiptului şi cel mai mare oraş din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (regiunea MENA). Cu o populaţie de aproximativ 19 milioane locuitori, zona sa metropolitană este a 16-a ca mărime la nivel mondial. Deşi este vizitatorii pleacă cu sentimente mixte din acest oraş, Cairo este considerat a fi un fel de Mecca a turiştilor din întreaga lume, în principiu datorită istoriei de peste 30 de secole.
Cairo este un oraş în continuă schimbare, iar piaţa sa imobiliară se dezvoltă rapid. Însă cele mai multe dintre proiectele noi amplasate în zone rezidenţiale se adresează clientului de lux, astfel că s-a ajuns la o saturaţie de oferte pe segmentul premium. Dezvoltatorii au ţinut cont de această situaţie, aşa că în ultima perioadă s-au concentrat pe locuinţele accesibile din punct de vedere financiar, un segment care are în continuare nevoie de suplimentare.
Per ansamblu, piaţa rezidenţială din Cairo este una în care cererea depăşeşte cu mult oferta, rezultând o piaţă plină de potenţial pentru dezvoltatori şi investitori, mai ales în segmentul locuinţelor accesibile din punct de vedere financiar. Estimările oficiale arată că, pe piaţa locuinţelor, este nevoie de 4,9 milioane de unităţi, iar cererea va creşte cu cel puţin 140.000/an.
Locuinţele şi terenul construibil sunt insuficiente, astfel că proiectele imobiliare extind constant limitele oraşului
În Cairo, există numeroase proiecte imobiliare noi, ce depăşesc constant limitele oraşului, deoarece numărul locuinţelor şi terenul construibil sunt insuficiente. Mai mult de atât, în cartierele vechi nu există case de calitate, care să corespundă cerinţelor actuale şi nici servicii moderne, astfel că se dezvoltă noi zone rezidenţiale dincolo de graniţele oraşului propriu-zis. Din această cauză, zonele limitrofe sunt în ascensiune: Noul Cairo (din estul Capitalei) sau 6 Octombrie şi Sheikh Zayed (din vest) sunt zone ce atrag deopotrivă oameni de afaceri şi noi rezidenţi. Aceste zone reprezintă „scăparea” pentru clasa mijlocie sau pentru cei înstăriţi, ceea ce se reflectă şi în preţul proprietăţilor.
Preţul mediu al apartamentelor din cartierele vechi contrastează puternic cu cel al locuinţelor din noile zone rezidenţiale:
  • Preţul mediu pentru un apartament amplasat în centrul Capitalei este în jur de 1.000 dolari/mp
  • Locuinţele amplasate în cartierele vechi ale Capitalei au un preţ mediu de circa 600 dolari/mp
  • Preţul vilelor din noile zone rezideţiale din Cairo se învârte în jurul a câteva milioane de dolari
Datele oficiale arată că nivelul de creştere a populaţiei din noile cartiere este dublu faţă de gradul de creştere din vechile zone ale Capitalei. Această urbanizare rapidă a zonelor limitrofe se datorează migraţiei interne, dar arată că există o cerere din ce în ce mai ridicată pentru proprietăţi amplasate departe de centrul congestionat al oraşului. Cei mai mulţi oameni care doresc să se mute din cartierele vechi şi aglomerate doresc vile spaţioase, cu grădină proprie. În schimb, din cauza situaţiei economice şi a constrângerilor legate de spaţiul construibil, cererea este mai ridicată pentru apartamente şi vile cu mai multe niveluri, în care fiecare proprietar să aibă etajul său.
Preţul de închiriere al locuinţelor din Cairo variază între câteva sute şi câteva mii de dolari, în funcţie de zonă
Cairo şi zonele sale periferice atrag investiţii uriaşe, de zeci de miliarde de  dolari, bani care merg şi către segmentul spaţiilor de birouri sau cel horeca, nu numai către segmentul rezidenţial. Drept urmare, piaţa chiriilor din Noul Cairo trece printr-o dezvoltare extrem de rapidă – foarte multe companii îşi deschid aici sedii, îşi aduc angajaţi expaţi, care îşi caută o locuinţă luxoasă, cât mai aproape de birou. Deşi în zonele rezidenţiale bine cotate chiria lunară ajunge şi la zece mii dolari în cazul vilelor, chiria medie a unui apartament din Capitală este mult mai accesibilă decât în alte mari metropole din lume.
Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:
  • Apartament cu un dormitor – central: 290 dolari/lună; semicentral: 180 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 760 dolari/lună; semicentral: 600 dolari/lună
Legea nu permite cetăţenilor străini să deţină mai mult de două proprietăţi, suprafaţa acestora nu poate depăşi 4.000 mp, iar scopul achiziţiei nu trebuie să fie altul decât cel de a locui. Tot pentru a descuraja specula, legea spune că proprietarii străini au voie să revândă sau să închirieze locuinţa abia după cinci ani. Când, într-un final, obţine dreptul de a închiria, proprietarul străin trebuie să ofere locuinţa numai mobilată.

Postări populare de pe acest blog

Vrei sa lucrezi pentru Masaroli? Citește mai întâi sa te angajezi și apoi mai gândește-te!

Fostul Eurotrasporti actualul Mesaroli. După o perioadă lungă în care am lucrat la o altă firmă italiană pe 2100€ lejer ma mâncat ca pe maimuță să merg la 2700€ pe lună ,am primit o recomandare de la un coleg să mă angajez la Mesaroli că se plătește mai bine și camioanele sunt bune din punct de vedere tehnic și igienic, într-adevăr nimic de reproșat! Am discutat la telefon cu Zjeliko salariul și perioada de lucru , am întrebat dacă se lucrează la program, dacă sunt probleme cu plățile pentru parcări având în vedere că se lucrează 90% pe Anglia, a răspuns pozitiv la toate întrebările mele, am plecat plecat liniștit se acasă către Verona bineînțeles drumul plătit de mine că la angajare nu decontează. Prima zi la firmă am fost testat de un angajat ce se ocupă de parcul de camioane pe nume Dusan. Am condus pe străzile din Trevenzuolo, am băgat la rampă, am cuplat/decupat , am învățat cum se lucrează cu FlottaWeb-ul, am arătat de ce sunt în stare , mi-a explicat să merg cât mai eco...

Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata!

Piramida nevoilor umane – de Abraham Maslow Succesul se invata! – capitolul unsprezece Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata! MOTTO: “ O motivatie corecta este mai puternica decat forta! “ I.    Oamenii sunt fiinte deosebit de complexe, imposibil de redus la formule astrologice, gematrice sau de alt fel. Daca-i studiem, nu se poate sa nu ne mire marea varietate de raspunsuri ale acestora la diversi stimuli materiali sau spirituali. De exemplu, o fata frumoasa care trece pe strada determina un baiat sa intoarca capul dupa ea. De ce? In acelasi timp, un altul trece pe langa ea total nepasator. De ce? Si un alt exemplu.Un om ofera o suma de bani la doi adolescenti, sa-i taie o gramada de lemne. Unul ridica din umeri si pleaca. Celalalt executa incantat sarcina. De ce aceasta deosebire? Motivatia ne raspunde la astfel de intrebari, fapt pentru care a intrat in limbajul uzual, sub diferite forme: Ce motiv a avut sa faca cutare lu...

Italia: salariile neplătite și modalitățile de recuperare a banilor datorați de către angajator

Am văzut și auzit cu toții, din păcate, de când suntem în Italia, multe cazuri de neplată a salariului. Ceea ce nu am văzut, sau, nu ni s-a adus la cunoștință multora dintre noi, este modalitatea de a recupera salariile neplătite și pașii de urmat în aceste cazuri, mulți renunțând sau pierzând chiar și mii de euro, neștiind ce se poate face sau fiind foarte pesimiști în această privință. ATENȚIE: Dacă nu se ia nici o măsură pentru a recupera salariile datorate de angajator în timp de 5 ani, datoria se prescrie, angajatul sau fostul angajat nemaiavând dreptul sau posibilitatea de a recupera banii. În primul rând, în caz de întârziere a plății salariului,  angajatul trebuie să refuze semnarea oricărui document sau ”busta paga”  care ar putea confirma plata salariului neprimit de la angajator. În alternativă, pentru a obține o probă validă că salariul nu a fost plătit, e de ajuns să scrieți pe ”busta paga” următoarele cuvinte:  ”per ricevuta e presa visi...