Treceți la conținutul principal

Care sunt cauzele reale ale actualei crize economico-financiare? (partea 1)


MOTTO:
" Informatia inseamna avere si putere ! "


Atentionare:

Acest articol reprezinta un alt punct de vedere cu multe argumente si informatii solide, reale, dar nu este totusi perfect, insa daca il veti citi cu atentie si il veti judeca cu creierul propriu va poate scapa de multe necazuri si va poate oferi mari satisfactii in viata. Persoanele care detin informatii mai bune si mai utile decat cele prezentate de mine sunt rugate sa le sintetizeze intr-un articol sau articole superioare celui de fata si sa le prezinte publicului larg. Critica sau barfa pe marginea acestui articol nu ajuta pe nimeni cu nimic. Cine se simte in stare de ceva mai bun e rugat s-o demonstreze in practica, cu un articol mai simplu, mai util si mai bine documentat decat aceasta.


Dupa cum intuiti acest articol se refera la niste cauze ale crizei economice globale in care ne aflam iar multe informatii din cele ce urmeaza sunt sigur ca nu vor placea multora! Sa nu credeti ca sunt bolnav de pesimism! Nu, nici pe departe! Chiar sunt unul dintre putinii care se incapataneaza sa creada ca romanii vor ajunge o natiune bogata si fericita. Avem toate conditiile pentru a trai minunat, dar ne lipsesc informatiile, instruirea si educatia in directia imbogatirii. Lipsa de pregatire culturala si profesionala poate fi un handicap in calea unor vise de realizare materiala, sentimentala si sociala, insa nu e de neinvins! Si mai stiu ceva: un adevar crud si niste informatii corecte sunt mult mai folositoare in viata decat niste minciuni siropoase!

In alta ordine de idei mai vreau sa fac doua precizari: in articolul cu cele 3 prognoze nu m-am hazardat, desi stiam acele informatii de acum vreun an si o luna, le-am tot analizat si intors pe toate partile, am observat ce se intampla si am ajuns la concluzia ca este purul adevar! In al doilea rand aceste informatii din prezentul articol sunt culese de mine inca de la inceputul anului 2009, din cateva surse bine documentate si foarte credibile. La inceput nu mi-a venit sa cred dar am lasat sa treaca timpul si deja se intampla sub ochii nostri, astfel ca acum sunt convins ca tot ce voi scrie in acest articol merita scris!

Sa incepem totusi, nu?

1. Efectele crizei economico- financiare actuale

Foarte probabil, multi dintre romani au tratat superficial problema crizei economice, crezand ca e un fenomen conjunctural de scurta durata. Asa cred si multi politicieni romani, dar se inseala amarnic. Criza economica actuala e o criza profunda si de lunga durata a sistemului mondial capitalist. Ea nu se va rezolva intr-un an sau doi, ci va dura vreun deceniu, prin puseuri periodice.

E posibil chiar ca, in anumite state, criza sa determine reinstaurarea sistemului socialist ori a unui sistem politico-economic mixt, cam cum a fost cel din Iugoslavia.

Specialistii seriosi estimeaza ca prima faza a crizei economice va dura cam pana in 2013-2014 iar a doua faza in care criza alimentara va lovi intreaga Omenire (prognoza ONU), va incepe in 2015-2016, ajungand la apogeu in anul 2020. Aceste crize se vor manifesta in principal in urmatoarele directii:

a. Reducerea cererilor de produse de folosinta indelungata (industriale in special dar si case, apartamente, cred eu), fapt ce va determina scaderea continua a preturilor acestora si somerizarea masiva a angajatilor din domeniu.
b. Scaderea cererii de servicii neproductive, incepand de la consultanta pe diverse teme si pana la spectacole artistice sau sportive.
c. Cresterea preturilor la carburantii fosili, concomitent cu scaderea preturilor la energiile verzi (solare, eoliene, hidro, etc).
d. Cresterea de la an la an a preturilor produselor agro-alimentare, din cauza cresterii populatiei si dezvoltarii agriculturii ecologice.
e. O pauperizare accentuata a unor mari mase de oameni, mai ales din orase, ca urmare a disparitiei ori reducerii unor profesii cu specific industrial si birocratic.
f. Concentrarea in continuare a bogatiilor Lumii intr-un numar tot mai redus de maini (in companiile transnationale care vor rezista crizei).
g. Aparitia unor grave probleme umanitare in tarile lumii a treia, mai ales in Africa si Asia, zone in care foametea din perioada 2015-2020 va face ravagii.

2. De ce apar crizele economico-financiare?

PARTEA A.

In primele luni de la declansarea crizei actuale (noiembrie 2008-ianuarie 2009), ati auzit tot soiul de teorii si vaicareli privind criza economica mondiala si efectele ei dezastruoase asupra subredei economii romanesti (parca duduia in 2008, nu?). Lucru ciudat, insa: nimeni n-a indraznit sa va prezinte cauzele fundamentale si ultime ale crizei economice mondiale. Cei care le stiu le trec sub tacere in mod intentionat iar idiotii utili, inclusiv din randul jurnalistilor, vehiculau tot soiul de zvonuri alarmiste, cu tente apocaliptice. Adevarul este simplu, amicii mei: oranduirea capitalista prost organizata in plan economic genereaza periodic crize de supraproductie, cu consecinte nefaste asupra a sute de milioane de amarati din toate natiunile. Aceasta economie "liberala", haotica si consumista seamana teribil cu un joc la zaruri. Ea produce o mare varietate de marfuri si le arunca in piata, in jocul hazardului, fara a fi sigura ca vor fi cumparate si consumate. Adeptii capitalismului salbatic, cu economie total neplanificata, isi spun ca piata va regla consumul, prin mecanismul cererii si al ofertei. Acest reglaj brutal genereaza crize generatoare de suferinte si consuma o parte ingrijorator de mare din resursele naturale ale Terrei, punand sub semnul intrebarii viitorul tinerelor generatii.
Actuala criza economica mondiala a inceput in Vest, cu epicentrul in Statele Unite, acest imperiu al raului prezentat de propagandisti si idioti drept modelul ideal de democratie. Intr-o prima faza, SUA si tarile vestice au reusit sa diminueze efectele crizei, exportand-o in fostele state socialiste.Cunoasteti deja metodele folosite in perioada 1990-2008.

a. Puterile vestice au distrus economiile nationale ale fostelor state socialiste, inclusiv a URSS, eliminand concurenta acestora pe toate pietele Lumii (in special, din Asia, Africa, America de Sud). Noi, romanaii, am fost victime ale acestei agresiuni psihologice (propagandistice) si economice. In mai putin de 19 ani (pana in 2008 adica), economia noastra bine inchegata, planificata si rentabila a fost pulverizata sau insfacata de trusturi transnationale mafiote. Pana in 1989, Romania se afla intre primii zece creatori si exportatori de utilaj petrolier, otel, nave si aeronave, autoturisme de teren, medicamente si produse chimice foarte variate, armament si tehnica de lupta, tractoare si utilaje agricole etc. In prezent, nu mai figuram in nici un top al creatorilor, ci numai in statistici dezonorante privind bolile, mortalitatea, violenta si saracia. In decembrie 1989, aveam o rezerva valutara serioasa si nici o datorie externa. In prezent,statul roman este aproape falit, cu o datorie externa mai mare de 100 miliarde de euro si cu o economie incapabila sa plateasca aceasta datorie in zeci de ani. Unde au disparut imensele sume rezultate din vanzarea obiectivelor economice construite in perioada socialista si cele imprumutate ulterior? Aceste sume nu se vad nici in investitii cu termen lung, nici in nivelul de trai al populatiei. O mare parte din ele a ajuns in mainile mafiei politico-economice de tranzitie bastinase, cunoscuta dumneavoastra din presa iar majoritatea a luat calea strainatatii, saracind cumplit natiunea noastra. Procesul de pauperizare a natiunii romane continua clipa de clipa, prin repatrierea profiturilor realizate in tara de companiile transnationale care au acaparat cele mai rentabile ramuri si obiective economice romanesti. Noi devenim tot mai saraci, ca negrii din colonii, iar ei devin tot mai bogati, pe spatele nostru.

Sfarsitul primei parti!

Va doresc sanatate, succese, pace in suflet si lumina in minti!

Postări populare de pe acest blog

Vrei sa lucrezi pentru Masaroli? Citește mai întâi sa te angajezi și apoi mai gândește-te!

Fostul Eurotrasporti actualul Mesaroli. După o perioadă lungă în care am lucrat la o altă firmă italiană pe 2100€ lejer ma mâncat ca pe maimuță să merg la 2700€ pe lună ,am primit o recomandare de la un coleg să mă angajez la Mesaroli că se plătește mai bine și camioanele sunt bune din punct de vedere tehnic și igienic, într-adevăr nimic de reproșat! Am discutat la telefon cu Zjeliko salariul și perioada de lucru , am întrebat dacă se lucrează la program, dacă sunt probleme cu plățile pentru parcări având în vedere că se lucrează 90% pe Anglia, a răspuns pozitiv la toate întrebările mele, am plecat plecat liniștit se acasă către Verona bineînțeles drumul plătit de mine că la angajare nu decontează. Prima zi la firmă am fost testat de un angajat ce se ocupă de parcul de camioane pe nume Dusan. Am condus pe străzile din Trevenzuolo, am băgat la rampă, am cuplat/decupat , am învățat cum se lucrează cu FlottaWeb-ul, am arătat de ce sunt în stare , mi-a explicat să merg cât mai eco

Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata!

Piramida nevoilor umane – de Abraham Maslow Succesul se invata! – capitolul unsprezece Motivatie, idealuri si conceptii fundamentale de viata! MOTTO: “ O motivatie corecta este mai puternica decat forta! “ I.    Oamenii sunt fiinte deosebit de complexe, imposibil de redus la formule astrologice, gematrice sau de alt fel. Daca-i studiem, nu se poate sa nu ne mire marea varietate de raspunsuri ale acestora la diversi stimuli materiali sau spirituali. De exemplu, o fata frumoasa care trece pe strada determina un baiat sa intoarca capul dupa ea. De ce? In acelasi timp, un altul trece pe langa ea total nepasator. De ce? Si un alt exemplu.Un om ofera o suma de bani la doi adolescenti, sa-i taie o gramada de lemne. Unul ridica din umeri si pleaca. Celalalt executa incantat sarcina. De ce aceasta deosebire? Motivatia ne raspunde la astfel de intrebari, fapt pentru care a intrat in limbajul uzual, sub diferite forme: Ce motiv a avut sa faca cutare lucru? De ce nu

Italia: salariile neplătite și modalitățile de recuperare a banilor datorați de către angajator

Am văzut și auzit cu toții, din păcate, de când suntem în Italia, multe cazuri de neplată a salariului. Ceea ce nu am văzut, sau, nu ni s-a adus la cunoștință multora dintre noi, este modalitatea de a recupera salariile neplătite și pașii de urmat în aceste cazuri, mulți renunțând sau pierzând chiar și mii de euro, neștiind ce se poate face sau fiind foarte pesimiști în această privință. ATENȚIE: Dacă nu se ia nici o măsură pentru a recupera salariile datorate de angajator în timp de 5 ani, datoria se prescrie, angajatul sau fostul angajat nemaiavând dreptul sau posibilitatea de a recupera banii. În primul rând, în caz de întârziere a plății salariului,  angajatul trebuie să refuze semnarea oricărui document sau ”busta paga”  care ar putea confirma plata salariului neprimit de la angajator. În alternativă, pentru a obține o probă validă că salariul nu a fost plătit, e de ajuns să scrieți pe ”busta paga” următoarele cuvinte:  ”per ricevuta e presa visione”  și să vă puneți semnătu