Multi dintre voi ati auzit de principiul lui Paretto, sau cel putin de regula 80-20.
Pentru cei care nu au auzit, descriu pe scurt acest principiu, care este integral empiric dar functioneaza.
În 1906 italianul Vilfredo Federico Damaso Pareto, economist, inginer, filozof ṣi sociolog, reprezentant al Școlii de la Lausanne, a observat că 80 la sută din terenurile Italiei erau deţinute de 20 la sută din populatie. Mai târziu, el a observat acest raport remarcabil părea să se aplice şi în alte părţi ale vieţii, cum ar fi gradinarit: 80 la sută din mazărea sa era produsă de 20 la sută din păstăi.
In timp, acest concept a ajuns să fie cunoscut sub numele de "Principiul lui Pareto", "Regula 80/20," şi chiar "Regula celor putine la numar importante si multe neimportante". Pe măsură ce principiul a câştigat popularitate, oamenii au fost capabili să realizeze că acesta nu se aplică numai în matematică şi economie, dar, de asemenea, în toate aspectele vieţii.
Principiul spune pur şi simplu că pentru cele mai multe evenimente, 80% din efecte provin de la 20% din cauze. Având în vedere acest lucru, se presupune că există un dezechilibru între eforturi şi rezultate. Mentalitatea 80/20, aplicata la viata de zi cu zi, te poate ajuta să te concentrezi pe cele mai importante 20 de procente din viaţa ta. Acţiunile rezultate din mentalitatea 80/20 ar trebui să te conducă pentru a realiza mult mai mult, folosind mult mai puţin.
Insă pentru a te angaja în mentalitatea 80/20, trebuie să te intrebi în mod constant: care este acel 20% care mă va conduce la cei 80%?
Următoarele sunt exemple ale regulii 80/20 în acţiune:
- 20% din angajati produc 80% din rezultate,
- 20% dintre clienţi creează 80% din veniturile afacerii,
- 80% din lucrurile pe care le faci dau doar 20% din rezultatele pe care le doresti,
- 20% din oamenii de pe glob mănancă 80% din produsele alimentare!
Ca atare, este important să-ți investesti resursele în cei 20%. Pentru asta, există în esenţă două lucruri ar trebui să faci:
1. Să identifici cauzele care se află în top 20%,
2. Să muți resursele din partea de jos a celor 80% către cele din topul celor 20%.
Ştiind acest lucru, trebuie să ne concentrăm timpul nostru, energia, atenţia şi resursele pe lucrurile cu adevărat importante.
Ca sa sintetizez teoria în câteva propoziții:
- Concentrează-te pe importanţă nu pe urgenţă.
- Focus pe calitate, nu pe cantitate.
- Concentrează-te pe 20% şi nu 80%.
Totusi… de ce nu e intocmai corect?
Eu cred că regula nu este în totalitate corectă si ne poate conduce către un drum gresit. Cu sigurantă ea a fost aplicată gresit in istoria fiecăruia dintre noi.
Voi ati avut în perioada scolară, în clasa voastră, un coleg în general slab la invătătură, dar care in mod surprinzător scotea câte un 10 câteodată? Aveti cumva prin jurul vostru amici care reusesc să facă foarte repede anumite lucruri care vouă v-ar lua mult timp, acestia fiind de asemenea in general niste lenesi notorii?
Daca da, acestea sunt exemple în care regula se aplica gresit, pentru că cineva s-ar putea gândi:
1) Dacă investesc 20% si obtin 80%, nu mai am nevoie de cealaltă parte în care muncesc mult dar cu rezultate putine,
sau
2) Dacă cu 20% obtin 80%, atunci inseamnă că folosind doar 20% din cei 20% voi obtine 80% din cei 80%, ceea ce ar putea fi suficient.
Ei bine, aici regula cedează, sau cel putin ne poate duce pe un drum gresit. Ne ghideaza să investim putin timp în multe lucruri, fără a investi masiv în vreunul.
Dar eu cred că uneori suprainvestiţia si efortul canalizate într-un singur lucru sunt exact ingredientele necesare pentru a ajunge la rezultate extraordinare. Eu cred că, uneori, cu un efort de 100% se poate dezlănţui o valoare semnificativ mai mare decât ai crezut vreodată că există. Ceva gen: ultimii 20% din cei 80% îti aduc alti 80%.
Caut să explic în acest fel modul în care crează si lucrează geniile.
Probabil ca la scoala daca investesti 20% timp iei un 7 sau 8. Daca vei merge pana la 80% vei lua un 9 sau poate chiar 10. Dar daca mergi pana la 100%?
Probabil ca vei obtine respectul colegilor tăi. Sau vei fi citat sau vei apărea in diverse publicatii. Sau ceea ce vei face va influenta un numar mare de oameni.
Alege cu înţelepciune. Evident, nu ai timp mereu pentru a dedica 100% din efortul tău în tot ceea ce faci. Dar încearcă acest lucru pe un subset mic din toate eforturile tale, şi vezi ce se întâmplă. Şi pentru a evita astfel ‘capcana mediocritătii’.
Nu cheltui 80% din efortul tău pentru a câştiga un 9. Luptă pentru 9 in cea mai mare parte a timpului, dar tinteste către un 10++ din când in când.
Dovezi despre oameni care cauta să ajungă la rezultate de exceptie sunt peste tot in jurul nostru. Wikipedia care a creat cea mai mare baza de date cu cunostintele omenirii, calitatea Google Ads si extinderea acestuia, obsesia Apple pentru detalii si inovatii si atatea altele, unele chiar pe acest site.
Cred că regula 80/20 a lui Paretto este un puternică si trebuie aplicată în cele mai multe situatii de viată, pentru că avem o viată limitată in timp si astfel ii sporim eficienta. Dar să nu lăsăm această viată să treacă fără să cream de câteva ori lucrurile incredibile pe care pe putem obtine atingând 100%.
Succes!