Treceți la conținutul principal

Beirut, oraş cu o piaţă imobiliară atractivă, dar riscantă

Beirut este un oraş cu greutate în Orientul Mijlociu, important centru financiar şi cultural, una dintre cele mai vizitate destinaţii din regiune. Capitala Libanului este recomandată turiştilor de către cele mai prestigioase publicaţii internaţionale, lucru care a urcat semnificativ şi preţul proprietăţilor imobiliare.
Beirut, oraş cu o piaţă imobiliară atractivă, dar riscantăBeirut este capitala şi cel mai mare oraş din Liban, cu o populaţie estimată între 1 şi 2 milioane locuitori, în lipsa unor date oficiale (nu a mai fost organizat un recensământ al populaţiei de mulţi ani). Amplasat la malul Mării Mediterane, Beirut are cel mai mare port al ţării, ceea ce îi consolidează poziţia de centrul comercial, bancar şi financiar al Orientului Mijlociu.
Capitala Libanului este renumită pentru activităţile culturale, evenimentele sociale, publicaţiile din diferite domenii şi viaţa de noapte, astfel că este considerată a fi centrul cultural al regiunii. Mai mult, Beirut se clasează pe locul doi între oraşele în care turiştii cheltuiesc cei mai mulţi bani, din Orientul Mijlociu şi Africa, conform unei analize MasterCard. Vizitatorii lasă anual cei mai mulţi bani în Dubai (7,8 miliarde dolari), după care urmează Beirut (6,5 miliarde dolari) şi Tel Aviv (3,8 miliarde dolari).
Beirut figurează în numeroase clasamente internaţionale, ceea ce se reflectă în preţul proprietăţilor
După ce s-a încheiat Războiul Civil Libanez, Beirut a intrat într-un amplu proces de reconstrucţie, astfel că au fost reproiectate toate punctele de interes, iar centrul istoric, portul turistic şi cartierele cu o viaţă activă de noapte au atras turişti din întreaga lume. Cea mai populară zonă este Raouche, cu numeroase restaurante şi baruri. Beirut a fost plasat pe primul loc în clasamentul oraşelor recomandate de New York Times în 2009 şi figurează constant între primele zece cele mai animate oraşe din lume.
Preţul mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:
  • Apartament central – 5.125 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 2.015 dolari/mp
După câţiva ani de activitatate intensă, piaţa imobiliară din Beirut a început să stagneze, dar nu în acelaşi ritm ca în restul ţării . Problemele sociale cu care se confruntă Libanul, dar şi agitaţia politică din Orientul Mijlociu au afectat atât încrederea locuitorilor, care trăiesc cu teama constantă a bombardamentelor, cât şi a investitorilor străini, care nu vor să îşi asume anumite riscuri.
Randamentele obţinute din închirieri au scăzut simţitor în ultimii ani
În Beirut, rata de împroprietărire este de 60%, astfel că  este o piaţă atractivă pentru investitorii care achiziţionează locuinţe pentru a le închiria. Însă randamentele din chirii au coborât din nou pe parcursul anului trecut, ajungând în prezent între 2,7% şi 3,5% - o puternică scădere faţă de acum şase ani, când media era de 10-11%.
Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:
  • Apartament cu un dormitor – central: 610 dolari/lună; semicentral: 330 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.540 dolari/lună; semicentral: 780 dolari/lună
Preţul terenurilor ajunge la 5.000 dolari/mp, în cele mai bune cartiere ale Beirutului
În cele mai bune cartiere ale Beirutului, preţul terenului variază între 2.000 dolari/mp şi 5.000 dolari/mp, conform Ramco Real Estate Advisers. Pe de altă parte, cele mai ieftine loturi se găsesc la periferia oraşului, unde preţul variază între 800 dolari/mp şi 1.500 dolari/mp.
  • În Districtul Central de Afaceri se găsesc cele mai scumpe parcele, preţul fiind între 3.500 dolari/mp şi 5.000 dolari/mp
  • În Hamra, unul dintre centrele economice şi diplomatice ale oraşului, preţul terenului este între 1.800 dolari/mp şi 2.200 dolari/mp
  • În Furn el Hayek, cartier apreciat de elita locală, terenurile costă între 1.800 dolari/mp şi 2.000 dolari/mp
  • În Jnah, o zonă care nu este complet dezvoltată, preţul terenului variază între 1.200 dolari/mp şi 1.500 dolari/mp
  • În Comiche El Nahr, loturile se vând cu preţuri între 800 dolari/mp şi 1.400 dolari/mp

Postări populare de pe acest blog

Vrei sa lucrezi pentru Masaroli? Citește mai întâi sa te angajezi și apoi mai gândește-te!

Fostul Eurotrasporti actualul Mesaroli. După o perioadă lungă în care am lucrat la o altă firmă italiană pe 2100€ lejer ma mâncat ca pe maimuță să merg la 2700€ pe lună ,am primit o recomandare de la un coleg să mă angajez la Mesaroli că se plătește mai bine și camioanele sunt bune din punct de vedere tehnic și igienic, într-adevăr nimic de reproșat! Am discutat la telefon cu Zjeliko salariul și perioada de lucru , am întrebat dacă se lucrează la program, dacă sunt probleme cu plățile pentru parcări având în vedere că se lucrează 90% pe Anglia, a răspuns pozitiv la toate întrebările mele, am plecat plecat liniștit se acasă către Verona bineînțeles drumul plătit de mine că la angajare nu decontează. Prima zi la firmă am fost testat de un angajat ce se ocupă de parcul de camioane pe nume Dusan. Am condus pe străzile din Trevenzuolo, am băgat la rampă, am cuplat/decupat , am învățat cum se lucrează cu FlottaWeb-ul, am arătat de ce sunt în stare , mi-a explicat să merg cât mai eco...

Maduro ar vrea să trimită la Moscova un avion cu aur din rezerva țării. Kremlinul dezminte informația, pe care o consideră “fake news”

Parlamentul de la Caracas, controlat de opoziţie, a acuzat regimul preşedintelui socialist Nicolas Maduro de încercarea de a scoate din ţară şi a trimite în Rusia rezervele de aur ale Venezuelei. Informația apare într-o postare făcută pe contul Twitter al Legislativului venezuelean de către deputatul Jose Guerra, citat de portalul rusesc Lenta.ru, Deputatul venezuelean Jose Guerra, de profesie economist, care a lucrat mult timp la Banca Centrală a Venezuelei, a explicat că instituţia financiară este autorizată să efectueze tranzacţii cu aur, dar  “poporul trebuie să ştie ce fel de tranzacţie intenţionează să facă banca şi dacă aceasta este convenabilă pentru ţară”. Publicaţia “Novaia Gazeta” a informat anterior că, la 28 ianuarie, un Boeing 777 al companiei ruse Nordwind Airlines a decolat din Moscova cu destinaţia Caracas fără pasageri la bord. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat acuzaţiile formulate de deputatul Jose Guerra că Moscova ar...

Urmează scăderi de prețuri la iPhone. Strategia adoptată de Apple, după scăderea masivă a vânzărilor

Veniturile generate de iPhone au scăzut în primul trimestru al anului cu 15%, fapt care a determinat Apple să-şi regândească strategia de preţ, cel puţin în unele ţări. Şeful companiei Tim Cook a remarcat că puterea dolarului american, în concordanţă cu scăderea altor monede, a făcut ca iPhone-ul să fie mai scump în anumite ţări. De aceea, Apple va analiza acest fenomen şi va reduce preţurile punctual pentru unele ţări. Pe fondul unei scăderi neobişnuite a vânzărilor de telefoane iPhone la finele lui 2018, în special în China, Apple a încercat marţi să îi convingă pe investitori că are şi alte motoare de creştere pentru viitor, precum serviciile de plăţi sau cele de streaming, informează AFP. Aşa cum a prevenit grupul american încă de la începutul lunii, cifra sa de afaceri pe ultimele trei luni ale anului trecut a scăzut cu 15%, până la 52 miliarde dolari, potrivit  Agerpres . În plus, profitul net a scăzut cu 0,5%, până la 20 de miliarde de dolari, o noutate în co...